Sök

Effie Karabuda om larmet inifrån Paradox: "Spelbolagen sätter munkavle på sina anställda”

Paradox InteractivespelbranschenGaming

Effie Karabuda, spelexpert och reporter på Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio & Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Spelexperten Effie Karabuda förvånas över larmet om mobbning, kränkningar och tystnadskultur inifrån spelbolaget Paradox Interactive – extra mycket på grund av att det är just Paradox.

Idag kunde Breakit avslöja att det finns stora problem med arbetsmiljön på den svenska spelutvecklaren Paradox Interactive. Det är fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer som i en undersökning med 133 anställda kan visa att 44 procent har upplevt kränkande eller felaktig behandling från arbetsgivaren.

Bland de tillfrågade kvinnliga anställda på Paradox svenska avdelning uppgav hela 69 procent att de upplevt kränkande behandling.

“Jag blir förvånad över att det är Paradox. Jag har hört mycket bra om företaget och det är också ett företag med kollektivavtal och många fackanslutna anställda. De har jobbat mycket med de här frågorna tidigt”, det säger Effie Karabuda, spelexpert- och reporter på Sveriges Radio.

Men hon menar att det kanske är just det som gör att de anställda på Paradox vågar prata om kulturen.

“Eller så kanske det finns större problem som man inte har insett förrän nu, det beror på hur de väljer att hantera situationen”, fortsätter hon.

Det är ingen hemlighet att många företag i spelbranschen lider av arbetsmiljöproblem. De senaste åren har debatten om könsdiskriminering, sexuella trakasserier och kronisk övertid varit varit flitigt återkommande. Bloomberg har bland annat rapporterat om de stora problemen med konstant övertid.

Enligt Effie Karabuda är det många spelbolag som gärna lyfter fram att de arbetar med jämställdhet. Däremot att det är få kvinnor som arbetar i branschen, där många företag också har startats av killkompisar som plötsligt har hundratals anställda att ansvara för.

“Man är också vana att sätta munkavle på sina anställda, eftersom att det är så mycket pengar inblandat i spelbranschen. Man är oroliga att hemligheter ska läcka ut och de hårda kontrakten gör att anställda inte vågar prata om någonting.”

Hur borde Paradox hantera den här rapporten?

“Det funkade inte att göra som Activision Blizzard och säga att det här stämmer inte och sen gå ut och pudla en vecka senare. Det kan vara bra med en intern utredning, så länge det inte bara är ett spel för gallerierna och man faktiskt lyssnar på sina anställda och rensar i leden om det behövs.”

Activision Blizzard har varit i blåsväder den senaste tiden på grund av rapporter och stämningar gällande sexuella trakasserier i bolaget.

Läs mer