Sök

KOMMENTAR: MARTIN HÄVNER

Martin Hävner: Vi älskar tillväxt – men inte till vilket pris som helst

Breakits Martin Hävner.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Breakits Martin Hävner om varför vi på Breakit är så fixerade vid (grön) tillväxt och varför han tror att optimisten i honom kommer att vinna.

Tillväxt – om man hårddrar en aning så är det faktiskt vad Breakits bevakning ofta kokar ner till. Jo, det finns givetvis andra värden och det ska vi återkomma till. Men låt oss först krasst slå fast att utan branta tillväxtkurvor, inget Sveriges nya näringsliv.

Utan företag som växer, inga nyanställningar och inga nya investeringsobjekt. 

En sann digital utmanare kan inte stå still eller stagnera, åtminstone inte särskilt länge. Det är ju också bland snabbväxarna vi ofta hittar de mest intressanta historierna att berätta. Berättelser som kan inspirera andra entreprenörer och övriga läsare av Breakit. Tillväxt är centralt ur så många olika perspektiv! 

Det är kortfattat därför vi har bestämt oss för att varje år ta reda på vilka bolag som växer snabbast i Breakits svenska bevakningsuniversum.

Men det skulle på samma gång vara naivt eller gravt världsfrånvänt att okritiskt sjunga tillväxtens lov samtidigt som klimatförändringarna hotar vårt nuvarande sätt att leva, äta och konsumera – och driva företag. 

Det hade klingat falskt om vi okommenterat hade lyft fram, och direkt eller indirekt hyllat, ett miljövidrigt bolag som årets tillväxtraket. 

Föreställ er att listan skulle toppas av en e-handlare som med flyg importerar grälla leksaker i giftig plast tillverkade under tveksamma förhållanden på en plats i världen där de vanliga kontrollmekanismerna inte fungerar.  

Under pandemiåret 2020 var det hälsobolagen som växte mest (grattis!). Men optimisten i mig säger att leksakimportören inte kommer att vinna nästa år heller. För det är många som redan har fattat. 

Studier och analyser har visat att det är de mest hållbara företagen som har de bästa framtidsutsikterna. Inköpare och kunder vill välja produkter från grönare leverantörer. Dessa kommer ha lättare att få finansiering, de kommer att kunna låna till bättre villkor och de kommer att väljas av oss konsumenter. 

Om denna optimist får rätt kommer dessa krafter lägga ett grönt filter på Breaktis tillväxtlista de kommande åren. De hållbara bolagen kommer att toppa. Och om någon svart, eller grå, fårskalle skulle smyga in bland den gröna skaran i toppen måste vi som ekonomijournalister agera. Ställa frågor och utkräva miljöansvar, och inte bara när vi sammanställer tillväxtlistan. Det är vår förbannade plikt. 

Här hittar du hela listan: Superväxarna (och de som tappar mest) – 222 svenska techbolag i unik granskning

Läs mer