Ikea miljoninvesterar i Klarnas konkurrent

Klarna Ikea fintech
Ikea miljoninvesterar i Klarnas konkurrent

Martin Hävner

Reporter

Ikea har sedan tidigare ett samarbete med Klarna-konkurrenten Jifiti.

Nu fördjupas relationen. Den svenska möbeljätten investerar nästan 200 miljoner kronor i betalteknikbolaget vars lösning snart ska användas av Ikea i hela världen.

Det är Ikea-gruppens investeringsbolag Ingka Investments som lägger in 22,5 miljoner dollar i Jifiti, enligt ett pressmeddelande från Ingka. Hur stor ägarandel Ikea-gruppen får är inte känt, annat än att det handlar om en “minoritetsandel”. 

Jifiti har sin bas i Israel och är, precis som Klarna, verksamt inom det som brukar förkortas BNPL, “buy now, pay later”. Med hjälp av Jifitis lösning kan banker och finanshus via e-handelssajter erbjuda konsumenter sina lån. 

Ikea använder sedan ett par år tillbaka Jifitis plattform i flera europeiska länder, däribland Spanien och Frankrike. Enligt pressmeddelandet från Ingka är målet att använda denna lösning i hela världen. I så fall kommer 706 miljoner varuhusbesökare och 3,6 miljarder e-handelsbesökare ha möjlighet att låna via Jifiti. 

I dagsläget kan man betala med Klarna på Ikea, åtminstone i Sverige. Om, och i så fall hur och när, Ikeas fördjupade relation med Jifiti kommer påverka Klarna är inte känt. Nyligen blev det känt att Affirm ska leverera sin “betala sen”-lösning till giganten Amazon.

Investeringen i Jifiti görs som sagt via Ingka Investments som på sin hemsida skriver att det har investerat i fler än 25 “innovativa bolag, från startups till tillväxtbolag”. I portföljen hittas bland andra transportbolaget Mover och återvinningsbolaget Morssinkhof.  

Läs fler artiklar
LÄS MER