Experter: Kinnevik klarar sig utan Stenbeck-familjens direkta styre

Breakit - Experter: Kinnevik klarar sig utan Stenbeck-familjens direkta styre

Foto: Pressbild/Kinnevik

Jonas de Lange

Reporter

Enligt källor till Breakit inom Kinnevik-sfären är bolaget mer stabilt än någonsin när Cristina Stenbeck släpper ordförandeklubban.

På fredagen meddelade Cristina Stenbeck att hon kliver ner från posten som styrelseordförande i Kinnevik och blir ordinarie ledamot istället.

Att hon lämnar posten är en stor symbolisk förändring. Familjen Stenbeck har hållit ett fast grepp om ordförandeklubban sedan 1936. Flera personer, med insyn i bolaget, som Breakit har pratat med hävdar dock att det inte har speciellt stor praktisk betydelse.

“Ordföranden är bara den som håller i klubban på möten. Hon sitter fortfarande kvar i styrelsen och är fortfarande största ägare. Det är ändå pengarna som styr”, säger en anonym källa till Breakit.

Flera personer hävdar också att det är ett styrkebesked snarare än ett tecken på oroligheter att hon lämnar ordförandeposten. Att hon inte behöver ha samma direkta kontroll över bolaget som sin far, Jan Stenbeck, är ett tecken på att bolaget är tillräckligt stabilt för att hon ska kunna släppa formalian till någon annan.

Enligt Per Andersson, författare av boken Stenbeck: en biografi över en framgångsrik affärsman, illustrerar beslutet också tydligt en annan personlighetstyp och ledarstil än fadern.

“Jan Stenbeck var en väldigt karismatisk och färgstark ledare. Han var ibland tillbakadragen från media men också hjälplöst uttrycksfull”, säger han.

Jan Stenbeck hade även en mycket tydligare närvaro i Kinneviks dotterbolag. Det var han personligen som drev utvecklingen mot media och telekombolag från gamla skogsföretag och industri.

“Andra företagsledare pratar ofta om ‘vi’, det är bolaget som fattar besluten. Jan Stenbeck pratat oftast om ‘jag’, vad han själv ville med bolaget”, säger Per Andersson.

På sätt och vis kan man säga att Cristina Stenbeck följer i faderns fotspår med sin nya roll i bolaget. I en intervju med Breakit berättar hon att hon vill jobba närmare entreprenörerna och bolagen Kinnevik har investerat i. Hon har tröttnat på att sitta i möten hela dagarna.

Enligt flera personer Breakit har pratat med har man redan tidigare sett att resultaten hon har kunnat visa påminner om Jan Stenbecks.

“Värdet på bolaget har tiodubblats under hennes tid. Man klagar ofta på andra eller tredje generationen och säger att de bara förvaltar pappas pengar. Så är det inte i hennes fall. Hon tänker inte bara förvalta utan göra bolaget ännu starkare”, säger en person med insyn i Kinnevik-sfären.

Vad hon kommer att ägna sig åt framåt väljer de flesta att avstå från att spekulera kring. I sin första intervju efter avgången berättar Cristina Stenbeck själv att hon ska jobba närmar startups.

Hon avslöjar även att Kinneviks strategifokus kommer att skifta från telekom och e-handel, med investeringar i Tele2 och den tyska e-handelsjätten Zalando, till mer fokus på hälsa, finans och utbildning.

Läs hela intervjun här.

Läs fler artiklar
LÄS MER