Sök

Eva Cederbalk kliver in i sparappen Gimis styrelse: “Vi är väldigt glada”

Gimifintech

Philip Haglund, vd och grundare Gimi och Eva Cederbalk som nu kliver in i styrelsen. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX .

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Den tungt backade spar-appen Gimi vässar styrelsen och fyller på kassan.

Samtidigt filar bolaget på ett ny hemlig plan som ska få pengarna att strömma in.

“Vi ser att vi kommer kunna gasa upp intäkter 2022”, säger grundaren Philip Haglund.


Den tidigare fotbollsspelaren Philip Haglund har sedan några år tillbaka fokus på ett nytt mål – att lära barn och unga om privatekonomi genom bolaget Gimi. I appen kan barn och föräldrar hantera allt från veckopengen till att skaffa ett Gimi-kort och utbildas inom sparande. Gimi testas även hos svenska skolor som ett utbildningsverktyg där de lär ut allt från grundläggande finans till kryptovalutor. 

Bolaget har fått riktigt tunga investerare på kroken. Bland ägarna finns Lena Apler via Collector Ventures, Altor-grundaren Harald Mix, Embark Studios-grundaren Patrick Söderlund och förra Klarna-ordföranden Eva Cederbalk. 

Nu står det även klart att Eva Cederbalk kliver in i Gimis styrelse. 

“Vi är väldigt glada att Eva tar en styrelseplats i Gimi. Hennes långa erfarenhet inom bank-branschen, och speciellt under de år hon var ordförande i Klarna, hoppas vi kunna ta del av i Gimis resa”, säger Gimis grundare Philip Haglund. 

Utöver det så tillsätts även Goncalo Melo de Oliveira, som arbetat som tech-lead på Izettle i nio år, som teknikchef.

Philip Haglund. 

Fyller kassan med 18 miljoner kronor 

Nyheterna tar inte slut där. Gimi har även fyllt på kassan med 18 miljoner kronor, från såväl nya som befintliga ägare, där bland annat Harald Mix och NFT Ventures satsar. Gimi värderas till 168 miljoner kronor, efter tillfört kapital, i emissionen. 

Philip Haglund understryker vikten av att fler barn och ungdomar lär sig mer om privatekonomi och pekar på problematiken i att allt fler unga hamnar hos Kronofogden. 

“Det är i den åldern, 6 till 12 år, man sätter vanorna kring hur man hanterar pengar. Sverige har också blivit kontantlöst idag och många unga har inte tillgång till kontanter medan det finns en ganska begränsad tillgång till digitala betallösningar för unga idag”, säger Philip Haglund. 

Under förra året landade Gimis omsättning kring 1 miljon kronor, vilket är att jämföra med runt 100.000 kronor perioden innan. Förlusten skrivs till 21 miljoner kronor, vilket är i linje med tidigare resultat på minus 23 miljoner kronor. 

När ska intäkterna komma?

“Vi ser att vi kommer kunna gasa upp intäkter 2022. Jag kan däremot inte säga på vad, för det är hemligt”, säger Philip Haglund. 

Han avslöjar att bolaget nu filar på en ny satsning som kommer att utgöra ett helt nytt affärsben och intäktsmodell för bolaget. 

“Det är inte så att vi stått stilla. Vi har jobbat aktivt med att skapa en till strategi i Gimi och vi ser stora möjligheter i att det ska bära frukt”. 

 

Läs mer