Sök

Tillväxten saktar in – marginalen sjunker för Rugvista

Rugvistae-handel

Michael Lindskog, vd för Rugvista

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Matthandlaren Rugvista fortsatte att växa i det andra kvartalet, men inte alls i samma takt som tidigare, och rörelsemarginalen backade.

Bolaget pekar bland annat det varma vädret i början av sommaren.

E-handlaren från Malmö redovisar en omsättning på 141 miljoner kronor, motsvarande en ökning på 13 procent under kvartalet. Det låter kanske inte så pjåkigt men då ska man komma ihåg att ökningen under första kvartalet var 84 procent.

Bolagets vd Michael Lindskog vittnar om “ogynnsamma marknadsförhållanden”. 

“Vår Q2 organiska nettoomsättningstillväxt på 22,6 procent var särskilt tillfredsställande med tanke på det starka jämförelsetalet och det ovanligt varma vädret i större delen av Europa under andra halvan av kvartalet”, skriver han i rapporten. 

Rörelseresultatet under kvartalet blev 24,8 miljoner kronor, bara ett snäpp högre än motsvarande period andra kvartalet. Marginalen blev 17,6 procent, ned från 18,5 procent. 

Ökat tryck i marknadsföring

Michael Lindskog hänvisar till ökade marknadsföringskostnader. Det beror delvis på att dessa kostnader var låga 2020 när pandemin nyss brutit ut. 

“Sedan har vi sett en allmänt ökad marknadsföringsaktivitet under 2021 vilket har medfört att våra investeringar i marknadsföring för att driva tillväxt har ökat något jämfört med tidigare kvartal. Utsikterna för intensiteten framöver är osäkra då marknadsförare från olika branscher fortsatt anpassar sig till det något oförutsägbara kundbeteendet”, skriver han.

Han avslutar sitt vd-ord men att konstatera att bolaget kommer att möta tuffa jämförelsetal, särskilt under det fjärde kvartalet. 

Rugvista noterades i mitten av mars tidigare i år. Introduktionskursen låg på 125 kronor. Precis som får många andra nynoteringar kring den tiden gick det bra inledningsvis. I maj nådde aktien 180 kronor. Men sedan har det varit tuffare och på onsdagen stängde aktien på 140 kronor.

Läs mer