Handlarna inte redo att ge upp kontanter: "Staten måste ta större ansvar"

kontanter
Handlarna inte redo att ge upp kontanter: "Staten måste ta större ansvar"

Bengt Nilervall. Foto: Press/Istockphoto

Finwire / Breakit

Lång väg kvar till ett kontantlöst samhälle.

Sverige brukar ses som en av världens minst kontantberoende länder. De flesta av oss betalar med kort eller med något annat digitalt hjälpmedel som Swish och få av oss kan ens minnas hur det var att stå i en bankomatkö längre. 

Trots det tar 87 procent av alla handlare fortfarande emot kontanter och de flesta har inga planer på att sluta med det. 

I en undersökning från Svensk Handel uppgav 66 procent av handlarna att de inte tror att de kommer sluta acceptera kontanter. Trots att det handlar om två tredjedelar är utfallet en minskning med tio procentenheter från samma mätning i fjol.

”Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället även framöver och frågan som måste ställas är vem som bär huvudansvaret för att säkra kontanternas framtid", säger Bengt Nilervall, expert inom betalfrågor på Svensk Handel.

"Vi anser att staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att kontanthanteringen fungerar i hela vårt avlånga land."

Kontantacceptansen är idag störst hos dagligvaruhandeln med 94 procent, medan den uppgår till 84 procent inom sällanköpshandeln.

Kontanternas vara eller icke-vara har varit en het fråga. Redan för två år sen skrev Tove Andersson, grundare av Kryptogäris en våldsamt läst krönika i ämnet. Läs den här.

Läs fler artiklar
LÄS MER