Sök

Realsprint ska fixa streamen – nu gasar de med färska miljoner

Realsprint

Daniel Alinder och Niclas Åström.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Streaming-bolaget Realsprint växer snabbt med färska miljoner och nya partners.
"Som litet bolag med rötter i norra Sverige är det en fantastisk möjlighet", säger vd:n Daniel Alinder.

Att försöka följa en sändning med hackande upplösning riskera att höja pulsen hos de flesta av oss. Det här vill Umeå-bolaget Realsprint undvika med sin lösning som ger minimal fördröjning och bra kvalitet för kunderna. 

De vänder sig till företag som vill livestreama olika typer av event och bland kunderna finns aktörer inom exempelvis sportsändningar, underhållning och liveauktioner med auktionsfirman Sotheby’s som en av kunderna. 

“Auktioner är en stor vertikal där man sänder live och många objekt är av enormt stort värde. Upplevelsen blir inte seriös om du har instabilitet och låg upplösning”, säger Realsprints vd Daniel Alinder. 

Pandemin har även drivit på en efterfrågan för live-streaming vilket gett bolaget ytterligare skjuts. Vd:n vill dock inte uppge nya siffror. 

Under 2019 omsatte Realsprint  28 miljoner kronor med ett resultat på närmare 7 miljoner kronor. 

Fyller kassan 

Nu tar Realsprint in 14 miljoner kronor från bland annat Partnerinvest Norr och TheGamingInvestor.com. Pengarna ska gå till ökade investeringar i produkten samt till att driva fortsatt tillväxt.

Realsprints modell är lätt att skala och Daniel Alinder ser möjlighet att växa på flera viktiga marknader framöver. Idag finns kunderna på såväl den europeiska och amerikanska marknaden som den asiatiska marknaden.

Daniel Alinder stänger inga dörrar och pekar exempelvis på den växande e-sporten och live-event i både EU och USA som intressanta nischer för bolaget. 

“Att hålla en hög utvecklingstakt är det viktigaste då vi ser att digniteten på förfrågningarna ökar”. 

I dagsläget utgörs personalstyrkan av 25 personer. Realsprint lutar sig mot två olika intäktsmodeller som delvis baseras på licenser. 

"Kunderna är stora ägare av nätverk och integrerar vår streamingmotor i sin egen miljö. Det är en bra modell för oss då vi inte behöver växa till att vara flera hundra personer". 

De övriga intäkterna kommer från arbetet med att hjälpa företag att integrera och arbeta med sin live-streaming. 

"Fantastisk möjlighet"

Daniel Alinder säger att en uppsidan med bolagets lösning är att den är mindre känslig än många konkurrenters, vilket minskar risken för störningar. De kan helt enkelt minska fördröjningen i sändningen utan att tumma på kvaliteten. 

“Nu har vi ett par omfattande partnerskap som sjösätts, vilket innebär att våra produkter skalas ut i tredjeparts infrastruktur. Som litet bolag med rötter i norra Sverige är det en fantastisk möjlighet som vore svår att uppnå på egen hand.”

Realsprint grundades för åtta år sedan av Niclas Åström (som idag har rollen som produktchef). 

Läs mer