Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Aerit vill bli himlens Foodora – nu får de testa sina drönare live

Snabba leveranser via luften – snart en verklighet.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det kanske låter som en dröm för vissa, och som en mardröm för andra. Men att leverans med drönare snart är här är känns självklart.

Nu har bolaget Aerit fått tillstånd att testa sin drönare och ska leverera mat från en restaurang i Tylösand utanför Halmstad till ett picknick-område i närheten. Och det här är bara början. 

Bolaget som drog igång så sent som i november förra året hoppas inom två år kunna leverera varor till flera städer i Sverige.

“Vi kom på idén när en av oss skulle få ett paket levererat till en ö ute i skärgården”, säger Alexander Perrien, vd och medgrundare i bolaget.

“Då skulle en bil köra långt bara för att leverera ett paket.

Ska snart ge sig ut på kapitaljakt

Bolaget är knutet till KTH Innovation men med det nya tillståndet i hamn är tanken att de inom kort kommer att kunna ge sig ut på kapitaljakt. 

“Leverans med drönare kommer snart bli en del av vardagen och förbättra hållbar tillgång till varor och tjänster oberoende av tid plats, eller personlig förmåga”, säger Alexander Perrien. 

Bakom själva idéen ligger också en tanke på att få ner utsläppen från fossila bränslen, drönarleveranser släpper ut betydligt mindre koldioxid än vad som är fallet om en bil skulle kört ut med paketet.

Testleveransen kommer genomföras under hösten och sen är det, förutom dags att pitcha mot investerare dags att skala upp.

Och planerna är stora.

"Tillståndet är en viktig milstolpe på Aerits resa mot att bli världens främsta drönarleveranstjänst”, säger Alexander Perrien. 

“Jag är mycket stolt över teamet och det hårda arbete de har lagt ner för att komma dit vi är nu. Vi är redo att visa vad vi kan leverera."

Läs mer