Facebook redo lansera sin digitala plånbok

Klarna Tink fintech
Facebook redo lansera sin digitala plånbok

Martin Hävner

Reporter

Facebook säger sig vara redo att lansera sin digitala plånbok Novi.

“Novi är redo för marknaden”, säger Facebook-chefen David Marcus.

Facebook släpper nyheten om Novi via ett blogginlägg signerat David Marcus som är chef för bolagets division för finansiella tjänster. Novi, som tidigare gick under namnet Libra, har plågats av diverse problem och projektet har dragit ut på tiden.

Projektet skulle sjösättas i början av 2021, men myndigheter som granskat projektet har haft invändningar, bland annat vad gäller risken för penningtvätt. Men nu ska det alltså vara dags.

“Vi tycker inte att det är rimligt att ytterligare försena fördelarna med ett billigare, internationellt och mer tillgängligt betalsystem”, skriver David Marcus bland annat och beskriver dagens globala betalningssystem som trögt och för kostsamt.

Kopplat till ett stablecoin

Novi är länkat till blockkedjeprojektet Diem som är en så kallad stablecoin, en digital valuta som i sin tur är kopplad till en valuta som ges ut av en centralbank. I Diems fall handlar det om amerikanska dollar.

Tanken är att en Facebook-användare ska kunna sätta in pengar på sitt konto och att dessa sedan omvandlas till Diem. I nästa steg kan en Facebook-användare föra över pengar till en annan användare.

Novi har enligt blogginlägget fått nödvändiga myndighetsgodkännande i nästan alla amerikanska delstater och enligt David Marcus kommer inte bolaget att lansera på en marknaden om inte bolaget fått grönt ljus från alla berörda instanser. När, och om, projektet är tänkt att lanseras i Europa, inklusive Sverige, finns det inte några uppgifter om.

Om Facebook lyckas sjösätta Novi och nå framgång med projektet kan bolaget totalt skriva om den globala kartan för betalningar, något som skulle kunnat få återverkningar för svenska fintechbolag som Klarna, Tink, Trustly och Swish. 

Läs fler artiklar
LÄS MER