Striden om hyrcyklarna avgjord – Voi går miste om avtal värt 400 miljoner

Voi Hyrcyklar
Striden om hyrcyklarna avgjord – Voi går miste om avtal värt 400 miljoner

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Den segdragna striden är till sluta avgjord.

Det har varit många turer om hyrcyklar i Stockholm. Efter att svenska elsparkcykelraketen Voi vunnit en upphandling av Stockholms stad har både förlorande part, spanska Marfina, och Voi överklagat besluten.

Men efter att Voi valt att inte överklaga förvaltningsrättens senaste beslut, som gav uppdraget till Marfina, har nu beslutet till slut vunnit laga kraft. 

Det innebär att Voi därmed går miste om uppdraget att ställa ut elcyklar i Stockholms stad, ett avtal som ska vara värt upp till 400 miljoner kronor.

"Marfina är stolta över att kunna bidra till Stockholms eldrivna lånecykelsystem, som kommer att bli det största elcykelprojektet i Nordeuropa", säger Jordi Cabañas Faura, på Marfina som nu kommer att ställa ut hyrcyklar i samarbete med Clear Channel. 

Totalt handlar det om 5150 lånecyklar som ställs ut och kan hyras av vem som helst. Dessutom kommer 120 lådcyklar finnas tillgängliga.

Till skillnad mot elsparkcyklar, som man kan parkera lite varsomhelst (till mångas förtret) kommer elcyklarna ha fasta platser där de kan parkeras.

"Vi ska göra det enkelt att cykla i Stockholm, även för de som inte äger en egen cykel och för de som bara är på besök i stan", säger Daniel Helldén, MP, trafikborgarråd Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Breakit har sökt Vois presstalesperson Kristina Hunter Nilsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER