Sök

Kry köper upp PBM – gör storsatsning på psykologi

KryNätläkare

Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Går ihop med jätte inom beteendepsykologi.
"Skapar nya möjligheter för att möta patienternas behov."

Nätläkarna har gått som en raket de senaste åren (kolla in vår sammanställning här).

Och snabbast av alla har jätten Kry gått. 

Från att ha varit i utkanten av vården har bolaget nu slagit upp fysiska vårdcentraler på flera platser samtidigt som allt fler har sökt vård via deras app.

Nu köper Kry svenska bolaget PBM för att förbättra sitt erbjudande av vård och behandling av mental ohälsa. PBM är ett bolag som förmodligen är okänt för många Breakit-läsare men som omsätter över 250 miljoner kronor och har både mottagningar över hela landet och plattformar för behandling av mental ohälsa helt digitalt. PMB ägs bland andra av riskkapitalbolaget Innovationskapital (34 procent) och investmentbolaget Proboxit (24 procent). Årsredovisningen för 2020 har inte blivit offentlig än men 2019 gjorde PMB en mindre förlust.

"Vi är väldigt glada över samgåendet med PBM och ser fram emot att tillsammans arbeta för att skapa ännu bättre förutsättningar i arbetet med människors psykiska hälsa", säger Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt.

"Tillsammans med PBM blir vi en aktör med hög kompetens inom. beteendepsykologi och digitala arbetssätt, vilket skapar nya möjligheter för att möta patienternas behov".

Växande problem i samhället

Mental ohälsa har de senaste åren seglat upp som ett av Sveriges största samhällsproblem. Speciellt unga har pekats ut som en särskilt utsatt grupp och under pandemiåret ökade antalet samtal till Krys psykologer med 130 procent jämfört med året innan. 

"Krys expertis inom digitala arbetssätt gör det möjligt för oss att nå ut med vår kompetens till ännu fler och möta våra patienter och partners på nya vis", säger Christian Walén, vd för PBM. 

"Med hjälp av forskning och nytänkande vill vi förändra hur beteendepsykologin skapar nytta för människor, grupper, verksamheter och hela samhället och ge de som är verksamma inom fältet de bästa möjliga förutsättningarna för att bemöta ett växande samhällsproblem."

Kry är såklart inte ensam på banan för nätpsykologer. I somras tog Mindler in 150 miljoner och avslöjade att de tripplade sin omsättningen under förra året. Läs mer om det här.

Läs mer