Sök

Doldisbolaget Gelato tar in miljardbelopp – nu ska de öka takten

GelatoFinansiering

Henrik Müller-Hansen, grundare Gelato.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det svenska doldisbolaget Gelato tar in 1,6 miljarder från globala tungviktare.

“Vi har en unik position”, säger bolagets grundare Henrik Müller-Hansen.

Det är tidningen Affärsvärlden som på måndagen rapporterar att Gelato genomfört en finansieringsrunda om totalt 240 miljoner dollar, strax över 2 miljarder svenska kronor. Bolaget har, namnet till trots, faktiskt inget med italiensk glass att göra, utan kan beskrivas som en plattform som kopplar ihop konsumenter och företag med tryckerier. Kunden beställer produktion via Gelato, betalar till bolaget som sedan ersätter tryckerileverantören.

“Vi har gått från ett fåtal fotoprodukter till att idag lokalt kunna producera produkter runt om i världen. Saker som produktbroschyrer, posters, och muggar till kläder och böcker,” säger grundaren Henrik Müller-Hansen i en intervju med Affärsvärlden.

Skällde på sin fru som beställde kaffe med mjölk

Redan för sex år sedan kunde Breakit berätta storyn om Henrik Müller-Hansen och hans resa med Gelato – från avhoppet från en chefsposition på Tele2 och de första årens kämpiga utveckling.

Då, kring 2008, var pengarna i bolaget och i hushållet nästan slut. Därför var Henrik Müller-Hansen irriterad på sin fru som hade kostat på sig en kaffe med mjölk. I det finansiellt pressade läget vände han sig till riskkapitalisten Harald Mix som gillade vad såg och gick in med kapital, likt vissa andra tolvtaggare i det svenska näringslivet, däribland Marcus Wallenberg.

Därefter kom vändningen och i en finansieringsrunda 2015, när bankiren John Hepburn gick in med 75 miljoner kronor, värderades bolaget till cirka 1,5 miljarder kronor.

En ny svensk enhörning

Denna gång ligger värderingen 5-6 gånger högre än så, enligt Affärsvärlden. Det innebär en värdering på cirka 1 miljard dollar och ytterligare ett bolag med svenska rötter (Henrik Müller-Hansen är skåning, men bolaget har sitt huvudkontor i Oslo) kan därmed titulera sig enhörning.

Bland de nya investerarna i den nya finansieringsrundan hittas Insight Partners som kommer att bli bolagets största ägare bredvid Henrik Müller-Hansen. Den amerikanska riskkapitalfirman har ett gott renommé och har tidigare investerat i bland andra det svenska fintechbolaget Tink som Visa vill köpa för cirka 18 miljarder kronor.

Andra investerare är Softbanks fond Vision Fund 2 och ett antal fonder förvaltade av Goldman Sachs. Av rundans totala summa om 240 miljoner dollar går cirka 180 miljoner dollar in på bolagets konto för att bolaget ska kunna accelerera expansionen. Resten avser befintliga ägares försäljning av aktier för cirka 500 miljoner kronor, och det är bland andra Henrik Müller-Hansen och Harald Mix som säljer delar av sitt innehav.

Omsätter snart 1 miljard

Gelato har växt snabbt under de senaste åren och under 2019 uppgick omsättningen till 500 miljoner norska kronor, något som steg till 630 miljoner under 2020.

”I år siktar vi på att passera en miljard” säger Henrik Müller-Hansen till Affärsvärlden.

Det är alltså tillväxt som gäller och Gelato överväger bland annat att bredda till 3D.

“Vi har en unik position för att möjliggöra för individer att nå hela världen med sina idéer och produkter. Efterfrågan är där och mycket av nätverken har vi redan så nu ska vi accelerera expansion inom 3D men också fortsätta bygga och utveckla vår existerande affär genom att gå in på nya marknader, nya produktkategorier”, säger Gelatos vd och grundare.

Läs mer