Sök

Ville surfa mer – sa upp sig från toppjobbet och startade bolag på Sri Lanka

AscenticStartups

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Anna Kalm och hennes man lämnade toppjobben i Stockholm, sålde lägenheten och flyttade till Sri Lanka för att få surfa mer. Nu har de byggt upp ett bolag i Colombo med 85 anställda.

Det började med en semesterresa. Anna Kalm och Patrik Alm hade hört att Sri Lanka var ett härligt land med bra surf, fin natur och elefanter.

“Vi hade inte mer koll än så men åkte dit och gillade det väldigt mycket. Jag har surfat länge och hade försökt hitta fler sätt att få in det i vardagen”, säger Anna Kalm.

Inte helt lätt med heltidsjobb i Stockholm på Microsoft. 

Paret hade pratat om att de ville ha ett äventyr och flytta utomlands ett tag och kanske starta eget. De började fundera på vad de skulle kunna göra på Sri Lanka.

“Min man var inne på turism och kikade på att bygga villor. Men jag som jobbat med IT hela min karriär och tycker att det är det absolut roligaste såg att det fanns jättemycket potential”, säger Anna Kalm.

Tog bröllopspengarna

År 2016 gjorde de slag i saken och flyttade. De sålde lägenheten i Stockholm och sa upp sig från jobben på Microsoft och ABB.

Pengarna som de hade tänkt använda till sitt bröllop la de istället på att starta ett bolag i Colombo (bröllopet blev av ändå, men lite senare). 

Ascentic, som bolaget heter, är ett konsultbolag med idén att hitta de bästa utvecklarna i Sri Lanka och jobba mot svenska företag. 

Bolaget startade våren 2017 och har idag 85 medarbetare, främst i Colombo, men har också ett kontor i Sverige.

Men konkurrensen om utvecklare i landet är också hård. Det finns flera bolag som har liknande affärsidé men som jobbar mot andra länder, som till exempel Australien och Storbritannien. Det finns också andra aktörer som jobbar mor den svenska marknaden. Nelly har till exempel ett utvecklingskontor i Sri Lanka.

Därför gäller det att sticka ut. 

Anna Kalm och Patrik Alm bestämde sig tidigt för att göra det genom att försöka ha den allra bästa arbetsplatsen. 

De lät anställda jobba hemifrån (även innan pandemin). En stor sak i Colombo där det är mycket trafik och människor kan ha två timmars pendling in till jobbet. 

“När vi introducerade det 2017 var det ganska unikt på arbetsmarknaden. Framförallt var det förtroendeaspekten som folk reagerade på, att vi som arbetsgivare litade på att människor gör sitt jobb och tar sitt ansvar även om de sitter hemma. Arbetsmarknaden i Sri Lanka är mer konservativ, toppstyrd och med mycket mikromanagement, de är inte vana vid den typen av frihet”, säger Anna Kalm. 

Idén hade hon med sig från Microsoft och filosofin att jobbet inte är något man går till, utan någonting man gör. 

Hur gick det med surfandet?

Ascentic har också lagt mycket fokus på att de anställda ska både kunna ha ett hälsosamt familjeliv och samtidigt kunna göra karriär. 

“I Sverige är det naturligt, men här är det mer aha med ett företag som värderar en hälsosam arbetsbelastning”. 

Efter att redan ha toppat listorna över bästa arbetsgivare i Sri Lanka kom bolaget i år också med på Great place to work’s lista över de bästa arbetsgivarna i hela Asien. 

“Det känns superhäftigt, särskilt med tanke på att vi tävlade mot bolag i länder som Indien och Kina”, säger Anna Kalm

I år siktar Ascentic på att omsätta runt 22-24 miljoner kronor med en vinstmarginal på runt 20 procent. 

Bolagsbyggande i all ära, men hur har det gått med surfandet? 

Visionen som Anna Kalm hade om att kunna gå ner och surfa innan jobbet på morgonen har inte riktigt infriats. Däremot har det blivit många långhelger på Sydkusten två timmar bort, med surf på förmiddagen och jobb på eftermiddagen. 

“Att starta bolag tar extremt mycket tid och kraft och det här har varit en riktig startup-resa, det har verkligen inte varit en fröjd från dag ett. Vi har gått på många nitar, men i det stora hela har det har alltid gått i en positiv riktning”, säger Anna Kalm. 

Läs mer