Techprofilerna: “För varje grad kommer det bli jävligt mycket jobbigare”

Norrsken Foundation Pale Blue Dot Hållbarhet
Techprofilerna: “För varje grad kommer det bli jävligt mycket jobbigare”

Johanna Ekström

Reporter

Techbranschen kan ofta kännas som en optimistisk bubbla mitt i alla klimatlarm. Men tror branschens klimatprofiler att teknik kommer lösa allt?

Människan orsakar jordens uppvärmning. Det går snabbt och det kommer slå hårt överallt. Klimatförändringarna är inte längre något framtida hot (det är det i och för sig också), men vi lever mitt i det här och nu. 

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel kan lätt kännas som ett slag i magen. 

Techbranschen kan däremot ofta kännas som en trygg liten bubbla av optimism när katastrofrubrikerna haglar. Men går det verkligen att vara teknikoptimist i det här?

Om vi vill leva som på 1800-talet

En av tech-Sveriges klimatprofiler är investeraren Hampus Jakobsson som driver klimatfonden Pale Blue Dot. 

Han menar att det finns tre olika bubblor i klimatfrågan. En som tror att teknik kommer lösa krisen. 

En annan som är mer teknikfientlig och lägger fokus på att människor måste ändra sina beteenden.

Och en tredje bubbla som skyller på kapitalismen och säger att vi aldrig kommer kunna ställa om i nuvarande ekonomiska system. 

Hampus Jakobsson har invändningar mot alla individuellt. 

“Om vi till exempel enbart skulle lyssna på de som vill se beteendeförändring så skulle vi inte kunna vara så många människor på planeten, om vi inte vill gå tillbaka och leva som vi gjorde i början av 1800-talet vill säga”, säger han. 

Att tro att vi kan lösa klimatkrisen bara vi investerar i tech tycker han också är “idiotiskt”. 

“Teknik är lite som magi, det går att lösa allt, men det kommer att ta för lång tid”. 

Istället måste vi fokusera på alla bubblor samtidigt. 

“Det vi måste göra är att investera så mycket vi kan i teknik, vi måste ändra vårt beteende och vi måste ändra vårt ekonomiska system. Så som vi idag ser på kapital- och tillväxtjakt fungerar inte. Enda anledningen till att det har fungerat i hundratals år är att vi alla blundat för att någon annan blivit utnyttjad”, säger han. 

Tror inte mänskligheten kommer dö ut

Det viktigaste enligt Hampus Jakobsson för att få till en förändring är att människor börjar ta hotet på allvar. 

“Kolla hur dina pensionspengar är placerade. Du kanske kan skippa kött lite oftare och du kanske inte behöver jobba som en idiot för att sen kunna åka till Thailand? Det är så sjukt enkla saker, men om vi alla börjar göra lite så kan det göra stor skillnad”, säger han och fortsätter:

"AP-fonderna som har en otrolig mängd pensionspengar placerar till exempel i olja. Vi är helt okej med att se till att folk har pension om 30 år samtidigt som det i framtiden inte kommer gå att leva på delar av jorden".

Allt ansvar ligger så klart inte på individen. Men Hampus Jakobsson tror att den som vill se förändring också måste förändra sig själv. 

“Det är enkelt att skriva på ett klimatupprop på Facebook utan att själv förändra någonting”.

Han jämför mänskligheten med en bil som rullar ner mot ett eldinferno utan att bromsa. Ju närmare vi kommer elden desto mer drastiska och dumma saker kommer vi behöva ta till. 

“Jag tror inte att mänskligheten kommer att dö ut. Men saker kommer att vara väldigt annorlunda för var tionde år. För varje grad vi når upp till kommer det bli jävligt mycket jobbigare. Vi måste alla ta det på sjukt mycket mer allvar”, säger han. 

Lätt att fokusera på allt som är dåligt

När det kommer till den optimistiska techbubblan kan Norrsken Foundation vara något av ett epicenter. 

Erik Engellau-Nilsson är vd på stiftelsen som investerar i impact-bolag och som huserar en rad startups.

“Om den här rapporten får en att må dåligt så har man levt under en sten de senaste fem åren. Visst, det är nya detaljer, men riktningen har varit känd under en lång tid”, säger han. 

Själv är han trots det optimist.

“Vi ser så klart konsekvenserna av klimatförändringarna nu, men det är också viktig att komma ihåg att människor över hela jorden har det bättre än någonsin”.

“Det är lätt att bara fokusera på det som är svårt och jobbigt och skapar negativa rubriker. Men medellivslängden ökar, barnadödligheten minskar, tillgången till sjukvård ökar. Det är många saker som pekar i rätt riktning”, säger han. 

Politikerna får underkänt

Ett annat skäl till optimismen är att Norrsken kommer i kontakt med mängder av unga människor som på olika smarta sätt vill göra världen bättre. 

“Startups ligger ljusår före i de här frågorna. Men den största förändringen de senaste två åren är att även storföretag nu tar ansvar och ställer om snabbare än vad någon hade kunnat tro”, säger han. 

Däremot tycker han att politikerna i Sverige, i alla partier, får underkänt. 

“Ingen har riktigt landat i de här frågorna på ett bra sätt. Miljöpartiet ägnar sig åt verkningslös symbolpolitik som plastpåseskatt och har kört fast i flyktingfrågan. Moderaterna och Socialdemokraterna har aldrig prioriterat de här frågorna högt. Vi borde kunna ha höga förväntningar på våra politiker, men de lever inte upp till det”, säger han.

Det kommer inte bli lätt men klimatkrisen går att lösa tror han. 

“Det finns inte ett sätt att lösa det här på, men jag kan verkligen rekommendera Bill Gates bok 'How to solve the climate disaster´. Vi behöver se vad som är de stora orsakerna till utsläpp och sen jobba oss nedåt i den listan. På så sätt kan man börja skapa effektiv miljö- och klimatpolitik", säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER