Sök

Tunga techsajten har sagt sitt – är det här Stockholms hetaste startups?

Volta GreentechGrace

Grundarna bakom Sana Labs, Stockeld Dreamery och Grace Health.

Breakit

Breakit

Tidningen Wired listar de heta uppstickarna som ska forma vår framtid.

Det bubblar av heta och snabbväxande startups i Sverige – och nu har den välrenommerade techsajten Wired valt ut tio svenska startups som de anser är lite extra heta. 

På listan finns bland annat AI-startupen Sana Labs, där vd:n Joel Hellermark uttalar sig. Han menar att en av Stockholms styrkor som techstad är tillgången på kostnadsfri utbildning i världsklass. Det producerar enligt honom mycket talang som går till företag som leds av erfarna personer med bakgrund från techsuccér som Klarna och Spotify.

“Den här kombinationen gör Stockholm till ett av de bästa ställena att bygga ett techbolag idag”, säger Joel Hellermark till Wired.

De hetaste startup-bolagen i Stockholm (enligt Wired) 


Volta Greentech
Volta Greentech (som även har verksamhet i Lysekil) vill rädda klimatet genom att rena kopruttar. De vill minska världens utsläpp av växthusgaser genom att ta fram ett fodertillskott gjort av alger till kor.

Nötkreaturens fisar och rapar släpper nämligen ut metangas och står för drygt fem procent av de globala utsläppen av växthusgaser – vilket till exempel är mer än vad flygtrafiken står för. Volta Greentech har grundats av Fredrik Åkerman, Angelo Demeter och Leo Wezelius.

Anyone
Anyone bygger en marknadsplats för snabb rådgivning. Det hela baserar sig på en app där människor kan betala för rådgivning med experter över telefonen, där varje samtal varar max fem minuter. Här kan du få råd inom allt från företagande till mental hälsa och entreprenörskap. 

Bolaget tog nyligen in drygt 31 miljoner kronor i en såddrunda som leddes av tyska Cavalry Ventures, rapporterar Dagens industri. 

Bakom bolaget står bland annat David Orlic.

Grace Health
Grace Health fokuserar på kvinnors hälsa. Affärsidén är en digital hälsoplattform för kvinnor i tillväxtländer.

De största marknaderna har tidigare varit Ghana, Nigeria och Kenya. Användarna får bland annat hjälp att förstå sin reproduktiva hälsa och kan enkelt ställa frågor och få svar av experter.

Bakom bolaget står Thérèse Mannheimer och Estelle Westling och de backas bland annat av Vostok New Ventures. 

Curb
Curb rör sig inom den snabbväxande nischen “dark kitchens”, även kallade spökkök. Konceptet innebär att det inte finns några fysiska restauranger att besöka.

Istället har bolaget sina egna kök där maten lagas till olika digitala varumärken som bara finns på appar som exempelvis  Foodora och Uber Eats. 

I början av sommaren tog Curb tog in över 200 miljoner kronor från investerare som Point72 Ventures och EQT Ventures.

Bakom bolaget står Carl Tengberg and Felipe Gutierrez. 

Teemyco
Teemyco bygger virtuella kontor för distansarbete – så det säger sig själv att affärerna fått sig ett rejält uppsving under pandemin. Bolag kopplar upp sig på plattformen varpå deras anställda kan integrera med varandra som på ett vanligt kontor, samtala och hoppa in och ur olika rum. 

“Vårt team på tio personer i fyra länder har aldrig träffats”, säger Charlotte Ekelund, som grundat bolaget tillsammans med Oleg Danylenko, till Wired.

Off Script
Plattformen Off Script riktar in sig mot influencers (och bolag som vill sälja genom dem) och låter influencers starta en egen e-handel där de kan sälja produkter från kända varumärken. Influencers kan därmed välja att samarbeta ett varumärke, välja ut produkter att rekommendera och sedan få en ersättning från varumärket.  

Bakom bolaget står Henrietta Fromholtz, Pontus Karlsson och Gus Fune.  

Sana Labs
AI-bolaget Sana Labs har tagit fram en plattform som effektiviserar kompetensutveckling, där man med maskininlärning anpassar utbildningen för den enskilda individen.

Under pandemin har plattformen använts för att träna över 80.000 personer inom vården. 

Bolaget tog in 150 miljoner kronor i början av året från tunga investerare som EQT Ventures, Sophia Bendz, Unitys grundare David Helgason och Krys medgrundare Fredrik Jung Abbou. 

Sana Labs grundades av Joel Hellermark och Anna Nordell Westling. 

Stockeld Dreamery
Bakom bolaget står Video Plaza-grundaren Sorosh Tavakoli samt bioteknikern Anja Leissner. Målsättningen är att utveckling och forska inom nya växtbaserade ostprodukter. 

Under förra året tog bolaget n 34 miljoner kronor från investerare som Northzone, Inventure, Creandum, Soundcloud-grundaren Eric Wahlforss och Astanor Ventures.

Lassie
En ny uppstickare inom djurförsäkringar med fokus på katter och hundar – som är en lukrativ marknad nu när djurägandet fått sig ett uppsving under pandemin.

Genom en app får kunderna regelbundna råd om hur de ska hålla sina djur vid god hälsa och förebygga vanliga sjukdomar. 

Lassies grundare Sophie Wilkinson, Hedda Båverud Olsson och Johan Jönsson.

Leetify
Leetify riktar in sig på e-sporten med ett AI-baserat verktyg som ska hjälpa dig att bli en bättre spelare. Leetifys lösning, som redan samlar 50.000 användare i månaden, coachar och analyserar din spelstil för att ge dig feedback och verktyg för att vässa dina skills. 

Bolaget har grundats av ​​Anders Ekman. 

Läs mer