Sök

Tuff jakt på kontor för startups - hyrorna upp 40 procent på sex år

InstabridgeRelation Desk

Diagram: Breakit. Foto: Pressbilder.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Startups saknar ofta intäkter under sina första år, vilket gör det svårt för bolagen att landa kontorskontrakt. Samtidigt stiger hyrorna i rask takt.

Det är fortfarande inte lika svårt som att hitta bostad. Men att hitta bra lokaler till ett okej pris har den senaste tiden blivit allt svårare. Särskilt i Stockholm, där priserna har gått upp med 16 procent det senaste året - och med 40 procent sedan 2010.

Det visar data som Objektia , en startup som hjälper företag att hitta lokaler, har tagit fram åt Breakit.

Även i Göteborg och Malmö har det blivit dyrare, även om ökningen inte varit lika markant.

I Göteborg har priserna gått upp med 7,7 procent det senaste året och i Malmö 4,3 procent. Priserna i centrala Stockholm är mer än dubbelt så höga som i Malmö. Här ligger hyrorna i city på 5.200 kronor per kvadratmeter och år. I Malmö är motsvarande siffra 2.400 kronor, och i Göteborg ligger hyresnivån på 2.800 per kvadrat per år.

Fritjof Andersson, grundare av Relation Desk som tagit fram ett sociala medierverktyg för företag, har letat kontor i några månader utan resultat.

“Det går inte alls, men vi har nog inte letat så strukturerat som vi borde. Det var verkligen mycket svårare än vad jag trodde. Prisläget varierar extremt mycket, det finns inget som är ‘det här är rimligt’. När det kommer till bostäder så vet alla ungefär vad som är rimligt, men för kontor varierar det väldigt mycket”, säger han.

Relation Desk vill sitta centralt, med gångavstånd från Sergels torg, eftersom de flesta kunderna finns i city. Fritjof Andersson tycker att byggprocessen borde förenklas. 

"Ett byggprojekt kan stoppas efter 'hur det skulle se ut från en viss punkt på Djurgården'. Om Stockholm ska växa och bli framstående inom startup och näringsliv så måste vi ha grundläggande saker på plats, som bostäder och kontor".

"Vad är viktigast för de människor som bor i staden? För mig är det tydligt att det behöver byggas mer. Det finns en stor möjlighet att göra något fantastisk med Stockholms näringsliv genom att fokusera på rätt saker”, säger han.

Även wifistartupen Instabridge har haft problem med lokaler. Företagets grundare Niklas Agevik uppskattar att han fick lägga en tredjedel av sin arbetstid under flera månaders tid för att hitta en lokal.

“Förväntningarna var att det skulle bli dyrt. Och det blev det”, säger han.

Nu sitter Instabrige på 180 kvadrat på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Han menar att det kan vara extra svårt just för en startup att hitta något. Många fastighetsbolag vill skriva långa kontrakt, vilket kan vara svårt för ett tillväxtbolag. 

"Dessutom är fastighetsbolagen inflexibla, vi förhandlade jättemycket. Det var svårt att hitta någon som ville ta emot en startup, de flesta vill ha mer traditionella bolag," säger Niklas Agevik och fortsätter:

“Vi har små intäkter och det ser konstigt ut, de har ingen erfarenhet av att jobba med sådana bolag. I San Fransisco förstår bolagen hur det fungerar, men inte i Stockholm”.

Läs mer