Paradox ser fantastiskt ut - just därför är en börsnotering farlig

Paradox Interactive Börsnoteringar
Paradox ser fantastiskt ut - just därför är en börsnotering farlig

Foto: Paradox

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ett spelbolag som får en hit är en guldgruva. Att hitta en lika lönsam gruva på andra försöket har historiskt sett visat sig svårt.

Ytterst få svenska företag har under det senaste året kunnat visa upp en lika imponerande tillväxt som det svenska spelbolaget Paradox, som siktar på en börsnotering inom ett halvår.

Efter lanseringen av stadsbyggarspelet Cities: Skylines ökade omsättningen under 2015 med 241 procent. Försäljningen för helåret landade på 604 miljoner kronor och resultatet efter skatt blev 189 miljoner. På ren bondsvenska: En vinstmaskin.

Frågan är om trenden håller i sig. Historien är full av exempel på spelbolag som har gått till börsen efter att ha haft en dunderhit - men som sedan har haft svårt att leva upp tlll förväntningarna.

Många investerare på Wall Street knyter nog näven i fickan när de tänker på svenska Kings notering i New York, som följdes av ett kursras och att bolaget sedan köptes upp av Activision Blizzard till ett pris långt under introduktionskursen. Kings problem var att bolaget aldrig lyckades skapa en lika stor hit som Candy Crush Saga.

Det finns en överhängande risk att historien upprepas med Paradox och Cities: Skylines.

Det finns förstås en rad relevanta invändningar mot det resonemanget. Ett exempel: Allt beror på vilken värdering som sätts på aktien. Om det redan är inprisat i kursen att nästa succé kanske inte blir lika stor, så minskar förstås risken för besvikelser.

Jag tillhör de som tror att få ägare till företag är beredda att sänka sin egen aktiekurs särskilt mycket, om de inte absolut måste. Paradox säger sig visserligen vilja göra börsnoteringen på ett "kul och annorlunda sätt" men när man väl finns på börsen gäller samma spelregler som för alla andra noterade bolag.

Har du ett dåligt kvartal är det ok.

Men har du två dåliga kvartal i rad kommer kraven om besparingar och åtgärdspaket - en föga inspirerande miljö för den som brinner för att marknadsföra kulturella produkter.

De här farhågorna förtar inte på något vis Paradox prestation. Bolaget säljer fantastiska spel som genererar mycket imponerande intäkter.

Däremot reser det frågan om huruvida den noterade aktiemarknaden och kvartalskapitalismens logik verkligen passar för den här sortens spelbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER