Square köper Afterpay i gigantisk affär

SquareAfterpayfintech

Foto: Mark Lennihan/TT.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det amerikanska betalbolaget Square köper upp branschkollegan Afterpay i en affär värd 250 miljarder kronor.

Australiska Afterpay erbjuder precis som svenska Klarna en lösning för att köpa nu och betala senare. Bolaget är en av Klarnas mest framstående internationella konkurrenter.

Nu lägger den amerikanska betaljätten Square, med vd:n Jack Dorsey, ett bud på hela Afterpay på 250 miljarder kronor.

Betalningen ska ske helt och hållet genom nytryckta aktier i Square. Bägge bolagen är börsnoterade.

“Square och Afterpay har ett gemensamt syfte. Vi bygger bolag för att göra det finansiella systemet mer schyst, tillgängligt och inkluderande, och Afterpay har byggt ett trovärdigt varumärke i linje med de principerna", säger Squares vd Jack Dorsey i ett pressmeddelande.

Squares och Afterpays styrelser har godkänt affären, som dock också måste få grönt ljus av relevanta myndigheter. Den väntas formellt kunna bli klar under första kvartalet 2022.

“Genom att gå ihop med Square kommer vi att accelerera vår tillväxt globalt och i USA ytterligare. Vi kommer att kunna erbjuda en bredare plattform av tjänster till våra handlare och konsumenter", skriver Afterpays grundare Anthony Eisen och Nick Molnar i ett gemensamt uttalande.

Square har för avsikt att låta "köp nu, betala senare"-produkter från Afterpay bli en del av erbjudandet i USA.

Det kan innebära ännu tuffare konkurrens i landet för svenska Klarna, som i flera år har kämpat med att få fotfäste i USA.

LÄS MER: Så kan Klarna påverkas av gigantiska affären

Läs mer