Trött på Sommarpraten? Här är 8 entreprenörer du kan bli inspirerad av i stället

Trött på Sommarpraten? Här är 8 entreprenörer du kan bli inspirerad av i stället

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Sverige vimlar av inspirerande entreprenörer. Här är ett gäng vars berättelser vi tycker är klart roligare än Sommar i P1.

För en del är sommarmånaderna synonymt med bad, ledighet – och Sommar i P1 i hörlurarna. Sveriges Radios flaggskepp har blivit en svensk institution och hårdbevakas i många medier. 

Till och med vi på Breakit skriver om vilka som får berätta sitt livs historia på bästa radiosändningstid (kolla bara här och här).

Men det finns så många andra historier att inspireras av som inte får plats på Sveriges Radio. 

Som en sommarservice till er läsare har vi samlat ihop X antal intervjuer vi gjort genom åren. Vi lovar – alla är värda att läsa.

Hon blev historisk – tog sin succé till börsen

I år blev Pernilla Nyrensten historisk när hon som första grundar-vd tog sitt Revolutionrace till en börsnotering. 

I en intervju med Breakits Towe Boström berättar hon om när ingen ville investera i hennes bolag, varför hon har skrotat stämpelklockor – och att hon inte alls är sugen på att flytta bolaget till Stockholm. Läs hela intervjun här

Läraren sa att det inte skulle gå – nu är deras bolag värt 1 miljard

När Tekla Acs förklarade sin livsplan i mellanstadieklassrummet i Alvesta sa läraren att det var orealistiskt. När hennes och Helen Vans Aimn' i början av juli tog in nya miljoner passade grundarna på att sälja en del av sina aktier till riskkapitalbolaget Eequity. Bolaget värderades då till 1 miljard och omsatte förra året 270 miljoner. Den här intervjun gjordes förra året. 

Från bankernas hatobjekt till middag med Wallenberg – nu har jätten köpt deras satsning

Strax innan midsommar släpptes en jättebomb. Svenska fintechbolaget Tink köps upp i en affär som värderade bolaget till 18 miljarder. Men det var långt ifrån säkert att det skulle bli en succé. I ett långt reportage kunde vi förra året berätta om en entreprenörsresa utöver det vanliga. 
"Folk sa att vi skulle åka i fängelse", berättade Tinks vd Daniel Kjellén förra året. 

Hon satsade allt på ett kort – nu har hon cashat in

För tre år sen fick hon idéen när hon pratade med sin systerdotter. Efter det var det en tuff resa där hon varit tvungen att både sälja sitt hem och offra sitt privatliv. Och när börsnoterade Humble köpte upp hennes godissatsning är det dags för en internationell lansering.

"Jag minns fortfarande när man satt hemma i soffan och funderade – kan det här gå?" säger hon i den här mycket inspirerande intervjun vi gjorde tidigare i år.

Acast inifrån: Den okända historien om poddsuccén

Tidigare i år börsnoterades det svenska poddbolaget Acast. Men då hade grundarna Måns Ulvestam och Karl Rosander både slutat jobba operativt och sålt alla sina aktier. Vi tog ändå ett snack med dem om vilka visioner de hade och hur de lyckades bygga bolaget.

"Vårt mål var att förändra poddmarknaden", sa Måns Ulvestam till oss då. 

Läs mer

8 techledare avslöjar – här är vår strategi framåt

Padelkungens superklipp(?), pr-pressade papegojor, ångestmejl – och miljardärfamiljens snabbväxare till salu

Bild avslöjar: Voi-sparkcykel på olycksplatsen – men Voi vet inte själva: "Har inte blivit kontaktade"

Läs fler artiklar
LÄS MER