Kassan på väg att sina för Omocom – fyller på med nya miljoner

Omocom
Kassan på väg att sina för Omocom – fyller på med nya miljoner

Towe Boström

Reporter

Höga kostnader pressar Omocom vars kassa hotat att ta slut. Nu tar bolaget, som satsar på mikroförsäkringar, in 45 miljoner kronor.

“Om man vill göra något innovativ inom försäkring, på riktigt, så måste man börja bygga saker från grunden”, säger medgrundaren Ola Lowden Landström.

Det svenska insurtech-bolaget Omocom, som tidigare hette Sharin, vill göra det lättare att teckna försäkringar inom cirkulär ekonomi.  De har därför tagit fram mikroförsäkringar som används av kunder och bolag som Blocket, Qasa och Tiptapp. På så sätt kan du försäkra allt från bilar och hus till produkter som möbler och kläder. 

Omocom grundades av Emanuel Badehi Kullander, Ola Lowden Landström och Tobias Mård. Utöver grundarna är bland annat Inventure Fund och Luminar Ventures större ägare i bolaget. 

För runt ett år sedan fyllde Omocom på kassan med runt 40 miljoner kronor för att fortsätta produktutvecklingen och expansion mot fler länder. I dag finns de i Norden, Spanien, Portugal och Tyskland med ett 25-tal anställda.  

I bokslutet för 2020 uppger bolaget att pandemin inte haft någon större påverkan på försäljningen. Det är samtidigt tydligt att tillväxten låter vänta på sig medan förlusterna växer. Under förra året ökade omsättningen från knappa 60.000 kronor till 1,1 miljoner kronor medan förlusterna steg från 6 miljoner kronor till 22 miljoner kronor.

“Försäkring är extremt komplicerat. Om man vill göra något innovativt inom försäkring, på riktigt, så måste man börja bygga saker från grunden och då krävs det ett team som delvis har en annan lönenivå och det krävs att man satsar ordentligt”, säger Ola Lowden Landström. 

Fyller på tom kassa 

Samtidigt är det tydligt att kassan börjat att sina. I bokslutet, som lämnades in i början av juli, flaggar Omocom för att pengarna snart tar slut samt att de planerar en ny finansieringsrunda. 

När Breakit nu pratar med Ola Lowden Landström berättar han att bolaget precis stängt en runda på 4,5 miljoner euro, runt 45 miljoner kronor. Kapitalet kommer från befintliga ägare, främst spanska Alma Mundi, samt den nya investeraren Lightbird som är ett riskkapitalbolag från Schweiz. 

Ola Lowden Landström vill inte uppge värderingen men säger att värderingen ligger högre än den tidigare kapitalrundan. 

Medgrundaren lämnat i det tysta 

Medgrundaren Emanuel Badehi Kullander har även klivit av Omocom. I början av året ersattes han för ett större aktieinnehav och uppger själv till Breakit att han inte längre är operativ.

Att det ska ligga någon oenighet bakom beslutet tillbakavisas av grundarna. 

Nu räknar Omocom med att en rad satsningar snart kommer att avspegla sig i omsättningen. Ola Lowden Landström att bolaget genomför ett antal åtgärder som kommer att bredda utbudet och den geografiska räckvidden, utan att gå närmare in på detaljer. 

“Vårt mål är att bygga en helt cirkulär försäkringslösning. Vi ser att fler och fler bolag och branscher ställer om mot cirkulära affärsmodeller och då krävs det också nya försäkringslösningar”, säger Ola Lowden Landström.

Läs mer

Omocom vill göra delningsekonomin säkrare – tar in 40 miljoner

Rusningen kom av sig – men nu finns det (minst) fem heta börskandidater

Albert gör börsdebut den 1 oktober – värderas till 600 miljoner

Läs fler artiklar
LÄS MER