Sök

4 saker Peter Carlsson lärde sig av att jobba nära Elon Musk (och en grej han inte tänker göra)

NorthvoltTeslaElbilar

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson delar med sig av sina erfarenheter från Tesla. Foto: Press/Montage

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Peter Carlsson jobbade tillsammans med den kontroversiella superentreprenören Elon Musk i flera år – nu kan du åka snålskjuts på hans erfarenheter.

2011 klev han på elbilståget och har själv beskrivit resan tills han hoppade av 2015 som en bergochdalbana. Under Peter Carlssons (idag grundare och vd på Northvolt) tid på Tesla gick bolaget från 400 till 17.000 anställda, lanserade två nya bilmodeller och började etablera “gigafabriken”, Teslas egen satsning på en batterifabrik. 

Men resan var såklart lärorik också och i sitt sommarprat i Sveriges Radio berättar han frikostigt om vad han har lärt sig om företagsbyggande av Elon Musk.

Vi samlade ihop hans bästa lärdomar och bjuder er på dem här.

Kraften i visionärt ledarskap

“Elon Musk drog inte igång bolaget för att bygga ett bilbolag, utan för att hjälpa världen bort från sitt oljeberoende och fungera som en katalysator för elektrifieringen av bilindustrin. Det gick aldrig att ifrågasätta hans vilja att underordna sig den visionen och skapade ett oerhört engagemang bland de anställda.”

Acceptera aldrig gamla sanningar

“När jag bestämt försökte hävda att något funkade på ett visst sätt baserat på mina 20 år i branschen brukade Elon säga: “Varför då, varför kan man inte göra på det här sättet istället?” Och ofta hade han ju rätt”

Tänk alltid globalt

“Begränsa dig inte till den lokala arbetsmarknaden när du bygger ditt team. Vi tänkte globalt från dag ett och de kompetenser vi inte hittade i Kalifornien tog vi in från resten av världen.”

Tid är den enda tillgång som inte kan ersättas

“Vi jobbar alltid med ‘sense of urgency’. Vi måste säkerställa att alla förstått att tid är den enda tillgång som inte kan ersättas. Faktum är att vi inte har så mycket tid på oss. Vi har mindre än 8 år på oss att ställa om samhället för att klara av 2-gradersmålet. Ska vi vara med och bidra till det måste vi komma igång med våra fabriker snabbt.”

Men det finns också saker som Peter Carlsson tycker gjordes fel under hans tid på Tesla. Han lyfter särskilt fram en sak.

“Det jag inte tar med mig är svagheten med att värdera den mänskliga sidan vilket ibland ledde till att vi gjorde oss av med människor alldeles för lättvindigt” säger Peter Carlsson i Sommar i P1.

“Många bra personer fick lämna företaget då en syndabock skulle hittas när något gått fel. Men det är ofrånkomligt att man gör misstag när man bygger nya bolag och ny teknologi. Jag tror mer på en förlåtande miljö där det är okej att göra misstag så länge man lär sig av dem. Lyckas man bygga en mer mänsklig kultur och har alla de andra delarna på plats, då kan man skapa något riktigt unikt.”

Lyssna på hela programmet här.

Läs mer