Sök

Northvolts Peter Carlsson i Sommar om Elon Musk, hur han bygger Northvolt och lavinen som förändrade hans liv

NorthvoltSommar i P1

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nortvoltgrundaren talar ut om tiden på Tesla, vad han tänker på när han bygger Northvolt – och den hemliga drömmen om att bli vinbonde.

När han var som mest i ropet hånade hans barn honom och kalla “Batterikungen” och “Tesla-svensken”. Det är en av de anekdoter som Peter Carlsson, mannen som ligger bakom den jättelika batterifabriken i Skellefteå, bjuder på när han gör debut som sommarpratar i P1 idag.

Resan han har gjort med att jobba nära superentreprenören Elon Musk är det nog många som är avundsjuka på. Och det började med ett samtal från en rekryterare när han bodde i Singapore 2011. Ett då okänt företag som hette Tesla bjöd in honom för att besöka bolaget och dess grundare.

“Jag kommer fortfarande ihåg den dagen jag gick in på kontoret i Kalifornien första gången”, berättar han i programmet.

“Jag möttes av ett stort öppet rum fyllt med 350 ingenjörer och en energi som påminde om ett handlargolv på börsen”.

Elon Musk placerade skrivbordet på fabriksgolvet

Efter mötet med Elon Musk var han säker på att han ville hoppa på Tesla-resan. Och flytten till Kalifornien gick bara ett par månader senare.

“Det var början på en riktigt bergochdalbana.”

Resten är industrihistoria. På 18 månader lanserades Teslas Model S och förändrade Peter Carlssons syn på bolagsbyggande totalt.

Han lyfter bland annat fram att Elon Musk flyttade ner sitt skrivbord på produktionsgolvet för att visa exakt var fokuset i bolaget låg när produktionen av Model S skulle börja.

“Det här symboliska ledarskap är en stor inspirationskälla för mig och präglar hur vi tar oss an svåra utmaningar på Northvolt idag,” säger Peter Carlsson i programmet.

Sade upp sig från Tesla

Tiden på Tesla var såklart lärorik. Men efter att ha jobbat konstant i fyra år, med stress som hade börjat ge domningar i händer och fötter, sa han upp sig från Tesla. Planen var att bli investerare och styrelseproffs. 

Men den tiden blev kort.

Efter en lavinolycka som nästan kostade honom livet så fick han tid att fundera på vad han skulle göra med resten av sitt liv.

“Jag kände tydligt att mitt sätt att kunna göra skillnad var att använda mina kunskaper för att bygga upp den batteriproduktionen som krävdes för att möjliggöra elektrifieringen.”

Men Peter Carlsson är inte bara batterier. I Sommar avslöjar han att han har en hemlig dröm – att bli vinbonde.

"Om allt går som jag hoppas med Northvolt är det nog en bra bit dit."

"Men drömmen finns kvar."

Sommar i P1 släpps som podd på onsdagsmorgonen och sänds i P1 kl 13.

Lyssna på hela programmet här.

Läs mer