Sök

Misslyckat köp stoppade Truecallers första vinstår – siktar på börsen i år

Truecaller

Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, grundare av Truecaller Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Hade kunnat gå med vinst – men tvingades till nedskrivning.

Den svenska techsuccén Truecaller fortsätter att växa. Det som från början var en app för att blockera oönskade samtal har  de senaste åren utvecklats med bland annat betaltjänster. Men alla satsningar har inte varit lyckade.

När bolagets nu redovisar sitt resultat för 2020 skulle det kunna vara första gången sedan bolaget grundades 2009 som det går med vinst. Om det inte hade varit för ett misslyckat förvärv. Det skriver SvD Näringsliv.

Omsättningen i Truecaller ökade 64 procent under 2020 till 492 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 30,6 miljoner. Rörelseresultatet hade varit positivt om det inte hade varit för att bolaget tvingats till en nedskrivning av den indiska betalappen Chillr. 

Misslyckat köp

Truecaller köpte Chillr sommaren 2018 och bolaget betallösning skulle integreras i appen. Men verksamheten har varit svår att få igång, delvis på grund av lagstiftning i Indien där Truecaller har ungefär 200 miljoner användare och är en av de allra största apparna. Den största delen av intäkterna utgörs av reklam som görs av företag som Amazon, Spotify och Disney. Ett annat intäktsben är även tjänster mot företag som vill nå sina kunder genom telefon och sms.

Truecaller siktar fortfarande på att gå till börsen innan årets slut.

"Det är fortfarande målsättningen. Sedan får marknaden så som den ser ut när vi är redo avgöra", säger grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam till Svenska Dagbladet.
 

Läs mer