Efter turbulensen – så går det för profilernas omtvistade Hedda Care

Hedda Care Hälsa
Efter turbulensen – så går det för profilernas omtvistade Hedda Care

Christina Saliba och Camilla Läckberg driver Invest in her. Foto: Pressbild.

Towe Boström

Reporter

Så gick det för Camilla Läckbergs och Christina Salibas vårdbolag.

Det privata vårdbolaget Hedda Care har dragit blickarna till sig och skapat debatt sedan starten för tre år sedan. Bolaget grundades av läkaren Sara Löfgren och profilerna Camilla Läckberg och Christina Saliba med ett uttalat fokus på kvinnohälsa. 

Det tog inte lång tid innan bolaget hamnade i blåsväder och kritiserades rörande höga priser och fokuset mot en välbärgad målgrupp i Stockholms innerstad. 

När pandemin slog till var Hedda Care tidigt ute med att sälja tester för covid-19 men bolaget fick återigen kritik  för att ta höga priser samtidigt som tillförlitligheten i testerna ifrågasattes. 

Bland dem som var ute och svingade fanns bland annat socialminister Lena Hallengren. 

”Att kapitalisera på människors oro under en pandemi och dessutom ge dem en falsk trygghetskänsla eftersom testerna inte är säkra enligt experterna – det är en ny bottennivå. Girigheten har fått ett nytt ansikte”, sa Lena Hallengren till TT.

Det hela resulterade i ett storbråk där Camilla Läckberg gick ut och sa att hon hela tiden varit emot försäljning av corona-tester – en bild som inte delades av medgrundaren Sara Löfgren. 

”Det är förstås lockande att skicka över våra konversationer kring detta. Men jag jobbar inte så”, kommenterade hon då. 

I våras rapporterade Expressen att Christina Saliba lämnar styrelsen och ordförandeposten i bolaget samt att Camilla Läckberg sålt en stor del av sitt aktieinnehav. 

Så gick det under pandemin 

Nu, med facit i hand, kan vi berätta att Hedda Cares omsättning landade på 30 miljoner kronor under förra året. En rejäl ökning från 2019 då omsättningen uppgick till 1 miljoner kronor i det brutna räkenskapsåret på tio månader. Någon större vinst att tala om är det inte – resultat stiger från minus 1,6 miljoner kronor till en vinst på 1,7 miljoner kronor. 

I bokslutet skriver Hedda Care att de var först ut i Sverige med att erbjuda bred testning för covid-19 och snabbt slog upp testkliniker i de större städerna. Bolaget konstaterar vidare att “denna verksamhet inte bara gjort en stor samhällsnytta utan även bidragit till att stärka bolagets varumärke”. 

Hedda Care uppger även att övriga verksamheter fått ett uppsving sett till kunder och avtal, där de bland annat slutit avtal med region Stockholm inom nya vårdvalsområden samt utökat samarbeten med försäkringsbolag och företag. 

“Projekt har initierats med målsättning att utöka vårdutbudet i Stockholm, Göteborg och Malmö och det pågår en analys av behovet av etableringar även på mindre orter i Sverige”, skriver bolaget. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER