Kry i blåsväder – lät patient välja "etniskt svensk läkare"

KryNätläkare

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Lät patienter välja bort läkare med utländska namn.

Nätläkarna har vuxit explosionsartad under pandemin och kapitalet har strömmat in till dem. 

I slutet av april tog Kry in 2,65 miljarder kronor i en nyemission som värderade bolaget till nästan 17 miljarder kronor. Samtidigt har kritiken mot nätläkarna fortsatt och det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har gått så långt att de ville stänga ute Kry från den offentliga vården. 

Nu har vårdjätten hamnat i blåsväder av en helt annan anledning. Tidningen Dagens Nyheter har i en stor granskning kollat om patienter kan välja bort läkare med annan etnisk bakgrund än svensk. 

Tidningen har ringt runt till vårdcentraler och tandläkare över hela landet och bett om att få bli listade hos läkare som är "etniskt svenska". Det ska alltså inte bara ha räckt med att läkaren talar bra svenska.

Går att välja "etnisk svensk" läkare på Kry

Granskningen visar att problemet finns i alla regioner i landet, och även hos Kry.

I ett samtal till Krys rådgivning uppger nätläkaren att det inte är ett problem att välja en "etniskt svensk" läkare på deras vårdcentraler. 

"Vi kan kolla vad vi har för läkare. Vi har ju Andreas Svensson och Stig Sandgren (fingerade namn reds anm.). Två stycken. Så någon av dem kanske", är svaret som tidningen får när de ringer en av Krys vårdcentraler. 

I ett mejl till Dagens nyheter säger Kry att beteendet inte är något som de står bakom. 

Granskningen visar att ungefär hälften av vårdinrättningarna går med på att erbjuda "etnisk svensk" personal.

Läs mer