Sök

Filip Johansson grundade Gardenr – när han lämnat tech-livet

Gardenr

Filip Johansson, grundare Gardenr. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

För tre år sedan lämnade han storstadslivet och flyttade till en gård på landet. Där tog odlingsintresset fart – och nu ska hans odlingsapp ta världen med storm.

Det ska erkännas direkt. Filip Johansson har gjort den resan som jag (ibland) drömmer om. Under nästan tio år var han med och byggde upp Telavox till till en miljardvärdering med 250 anställda. Han hade varit allt från operativ chef, finanschef till HR-chef. 

För tre år sedan lämnade han, köpte en gård på landet och flyttade dit med sin familj. Väl på plats på gården i skånska Dalby växte hans odlingsintresse, och vips var han på gång med en ny startup igen.

“Uppfinnaren i mig vaknade till och jag insåg att jag behövde något för att hantera trädgården”, berättar han.

“Det var då Gardenr föddes.”

För det är så den heter, Filip Johanssons nya projekt. En trädgårdsapp som ska hjälpa de miljoner trädgårdsintresserade världen över att få ordning på sin trädgård och inspireras.

På ett enkelt sätt kan du rita upp din trädgård, föra in alla växter och få hjälp att hålla koll på när saker behöver göras i trädgården.

“Vi har försökt göra det enkelt och roligt”, säger Filip Johansson.

Förra våren fick bolaget in 5 miljoner kronor från 1337Works och det är det som har finansierat utvecklingen av appen hittills.

Inom kort kommer en betalversion av appens trädgårdskalender att släppas och senare kommer också en utbildningsdel. 

Men intäkterna ska inte bara komma från betalande användare. Tanken är att när appen berättar för dig att du till exempel behöver beskära ditt äppelträd så kan du få ett erbjudande från en partner till Gardenr. Bolaget tar sen en förmedlingsavgift på tjänsten.

Till hösten kan det bli dags för en ny kapitalrunda när Gardenr ska gasa med både produktutveckling och att försöka ta sig in på nya marknader som Storbritannien och Tyskland.

Och Filip Johansson har inte ångrat sitt val att lämna det stora företaget och börja om på ny kula.

“Nej, jag ville göra något nytt och jag tror att man kan göra en startupresa bättre när man är 37 än när man är 20.”

Läs mer