SSU vill skrota Kry – och skapa en statlig kopia: "Stoppa slöseriet"

KryPolitikNätläkare

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Ungdomsförbundet vill kopiera nätläkaren.

Nätläkarna har vuxit explosionsartat de senaste åren och pandemin har gett raketbränsle åt utvecklingen när patienter drar sig för att trängas i väntrummen på vårdcentralerna. 

Den största nätläkaren, Kry, tog i början av förra året också in 1,5 miljarder för att kunna gasa och även de andra nätläkarna har fyllt sina kassor.

Men kritiken mot de nya uppstickarna har också varit stor. De har varit hårda ord om att nätläkarna kostar för mycket för skattebetalarna. Under förra året kostade besöken hos de digitala vårdgivarna regionerna nästan 1 miljard enligt siffror som Dagens Medicin publicerade tidigare i år.

De höga kostnaderna har fått många politiska röster att höjas för att begränsa tillgången till nätläkare.

Vill skapa en nationell vårdapp

Inför det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s kongress i nästa vecka har förbundsstyrelsen lagt ett förslag där staten ska utveckla en nationell vårdapp – och utesluta de privat nätläkarna ur den.

"Den nationella vårdappen ska erbjuda såväl vårdrådgivning, digitala läkarbesök som behandling och samtalsstöd för exempelvis samtalsstöd". 

I ett inlägg på Instagram skriver förbundet att de vill göra vården mer jämlik och rättvis.

"Ett första steg som vi föreslår är att stoppa slöseriet av våra skattemedel, vi behöver inte betala Krys överpris för något staten kan göra själv. Den som jättegärna vill videochatta med Kry kan få betala det på egen hand."

Nyligen kunde Breakit berätta att Kry förra året ökade sin omsättning till 687 miljoner kronor, mer än en fördubbling mot året innan. Bolaget gjorde dock fortfarande en förlust på drygt 100 miljoner kronor.

Läs mer