Sök

Magna köper upp Veoneer – budpremie på 57 procent

Veoneer

Jan Carlson, vd på Veoneer. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Storaffär i natt.

Svenska Veoneer utvecklar teknik för självkörande bilar, och hoppas kunna hjälpa oss alla att i framtiden susa runt i bilar som styr sig själva. 

Bland annat utvecklar bolaget bilsäkerhetselektronik, sensorer och mjukvara för aktiv säkerhet, avancerade system för förarassistans och självkörande bilar samt bromskontrollsystem.

Nu köper kanadensiska Magna International köper bolaget för 3,8 miljarder dollar, motsvarande 33 miljarder kronor.

Bolagsvärdet på Veoneer är cirka 3,3 miljarder, inklusive kassa, netto efter skulder, enligt ett pressmeddelande.

Budet innebär en premie med cirka 57 procent jämfört med Veoneers senaste stängningskurs  på New York-börsen. Veoneer är noterat både på Stockholm-börsen och i New York.

Storägare stöder affären


"Detta är en attraktiv affär för alla våra intressenter. Den kommer att leverera betydande och omedelbart värde för Veoneers aktieägare genom en attraktiv premie över börskurs, och våra medarbetare får möjlighet att bli del av en av de skickligaste leverantörerna på mobilitetsområdet", säger Jan Carlson, styrelseordförande i Veoneer.

"Samgåendet med Magna kommer dessutom att höja det kombinerade bolagets status som en helhetsleverantör inom ADAS-system, vilket bör gynna våra kunder, leverantörspartners och i slutändan konsumenter".

Styrelserna i de båda bolagen har enhälligt godkänt transaktionen och Veoneers styrelse rekommenderar aktieägarna att godkänna det föreslagna samgåendet. Ett antal storägare som AMF, Cevian, AP4 och Alecta, som tillsammans sitter med cirka 40 procent av aktierna, har gett sitt stöd för affären.

Samtidigt lämnar också Veoneer nya siffror för det senaste kvartalet. Omsättningen steg med över 100 procent till 398 miljoner dollar med ett rörelseresultat  på -92 miljoner dollar.

Magna är en av världens största leverantörer av bilkomponenter och genom förvärvet av Veoneer stärker och breddar bolaget sin portfölj och position inom avancerat förarstöd, ADAS.

Läs mer