Världsmästaren i kinesiska spelet Go förlorade mot Googles dator

GoogleAlpha GoAI

Spelet Go. Foto: Linh Nguyen/Flickr

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Sydkoreanska Lee Se-Dol var segersäker innan den historiska matchen. Men nu är han på väg att åka på stryk mot Googles AI-program Alpha Go.

Han har inte förlorat en match i det kinesiska brädspelet Go på över ett decennium. Innan matchen mot Google Deep Mind-programmet Alpha Go var han säker på att vinna.

“Det skulle vara en seger för datorn att vinna ens ett enda parti”, sade han till Financial Times.

Förra året spöade Alpha Go den europeiska mästaren i Go med 5-0. Världsmästaren hävdar dock att den kommer få svårt att slå honom.

“Jag såg matchen mot Fan Hui (Europamästaren journ.anm) och blev överraskad över hur långt maskinen har kommit men den är inte på min nivå än. Jag tror inte att den har utvecklats tillräckligt de senaste fem månaderna”, sade Lee Se-Dol till Financial Times innan matchen.

Men i första partiet, av fem, har alltså datorn vunnit över människan.

Om Lee Se-Dol vinner över Googles AI-program får han också 1 miljon dollar av bolaget. Förlorar han går miljonen istället till välgörenhet.

Det kinesiska spelet, som påminner lite om schack eller dam, är över 2.500 år gammalt och anses vara ett av världens mest komplexa spel. Det finns fler möjliga positioner i spelet än vad det finns atomer i universum.

Läs mer