Tillväxten bromsar in för Ridestore – men bröderna unnar sig ordentlig utdelning

Ridestore e-handel
Tillväxten bromsar in för Ridestore – men bröderna unnar sig ordentlig utdelning

Linus Hellberg (t.v.) och Emil Hellberg (t.h.). Foto: Press.

Tobias Blixt

Reporter

Pandemin satte stopp för Europa-planerna – men ändå rejält med klirr i kassan för grundarbröderna.

Göteborgsbaserade Ridestore och deras butik för streetwear hör till Sveriges mest lönsamma inom e-handeln. Nu visar den senaste årsredovisningen att omsättningen under räkenskapsåret som sträcker sig fram till och med mars 2021, ökade till 597,4 miljoner kronor. Vilket är en förbättring med ungefär 17,5 miljoner. 

Samtidigt har bolaget tidigare år växt mycket snabbare, där omsättningen mellan de två tidigare räkenskapsåren fördubblades. 

“Verksamheten har påverkats av nedstängningarna i Europa med anledning av Corona-epidemin. Trots detta så redovisar bolaget en fortsatt tillväxt och en god lönsamhet”, skriver man i bokslutet som fortsätter:

“Nedstängningen på grund av Corona under året i Europa har begränsat bolagets tillväxt i Europa exklusive Norden. Utvecklingen i Norden som varit mer öppen har varit gynnsam.”

Resultatet på sista raden landar samtidigt på 65,7 miljoner kronor, vilket är lite lägre än vinsten på 76,6 miljoner året innan. Rörelseresultatet ligger på 111,3 miljoner, jämfört med 132,2 miljoner året innan.

Ger sig själva en rejäl present

Av årsredovisningen framgår också att ägarna har beslutat om en utdelning på 99 miljoner kronor till sig själva. Ägare av Ridestore är grundarna Linus och Emil Hellberg, som enligt Bolagsverket kontrollerar åtminstone mellan 25 och 50 procent vardera av ägarbolaget Ridestore Holding. Enligt ett protokoll från en extra bolagsstämma i december förra året finns även ett antal anställda bland bolagets ägare.

Vi på Breakit har tidigare spekulerat i att Ridestore skulle kunna vara en kandidat för börsen, åtminstone om tillväxten höll i sig.

I årsredovisningen skriver Ridestore att de framöver förväntar sig fortsatt tillväxt.

“Omsättningen förväntas, till stor del tack vare stora framgångar med egna varumärken, öka väsentligt under kommande räkenskapsår då bolagets försäljning ökar kraftigt i Europa”, går det att läsa.

Ridestore grundades 2006 i Trollhättan och äger varumärken som Dope, Newsoul och Montec.

Breakit har sökt grundarna. 

Läs mer

Sveriges lönsammaste e-handlare – "Ingen bank trodde på mig"

Unik lista: E-handlarna (50 stycken!) som växte snabbast i Sverige 2020 – och stjärnorna som tappar mest

Hoppade av gymnasiet för att driva e-handel – nu spränger Ridestore 100-miljonersvallen

Läs fler artiklar
LÄS MER