Apotea stäms av Unionen – och personalchefen säger upp sig: "Drog inte riktigt jämnt"

Apoteae-handel

Pär Svärdson, vd på Apotea. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Konflikt mellan fackförbundet och Apotea – samtidigt som personalchefen väljer att sluta.

Nätapoteket Apotea hade anledning att vara glada i veckan när nyheten om bolagets unicorn-värdering (1 miljard dollar) kom ut i samband investmentbolaget Creades kvartalsrapport.

Men samtidigt som grundaren och vd:n Pär Svärdson kan fira tillväxtframgångarna kommer även nyheter av mer bitter karaktär.

Arbetsmiljöverket har nu förlagt Apotea med en kravlista med punkter som behöver förbättras i bolagets arbetsmiljöarbete, något som tidigare både har granskats och kritiserats. Föreläggandet är förenat med vite på 50.000 kronor, enligt handlingar från myndigheten som Breakit har tagit del av.

Stäms av Unionen

Idag meddelar dessutom fackförbundet Unionen att de stämmer Apotea. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren (via bland annat DI) Stämningen gäller uteblivna ersättningar till totalt 12 anställda som inte ska ha fått tillräckliga OB-ersättningar. Det ska röra sig om “hundratusentals kronor”.

Men Apotea har inte gjort något fel, enligt Pär Svärdson.

”Enligt vår personalavdelning har vi gjort helt rätt, men det tycker inte Unionen”, säger han till tidningen och lägger till att det är bra om en domstol kan kolla på fallet och avgöra vad som är rätt.

Personalchefen slutar

Under gårdagseftermiddagen rapporterade DI också att Apoteas personalchef Tina Zetterström slutat på bolaget.

”Gör aldrig avsteg från dina värderingar. Inte värt det”, skriver hon på Linkedin och fortsatte sedan:

”Jag har valt att lämna mitt nuvarande uppdrag. Önskar dem all lycka till i framtiden. Tack bästa underbaraste kollegor för denna intensiva tid tillsammans. Ni är grymma!”.

Hon berättade däremot inte vilka värderingar det gällde för tidningen. 

Pär Svärdson kommenterade att Tina Sjöström tyckte att bolaget var för toppstyrt och att hon önskade mer frihet.

”Hon och jag drog inte riktigt jämnt. Det är inte alltid det blir hundra procent rätt i en rekrytering”, sa han till tidningen.

Apotea omsatte över 4 miljarder kronor 2020.

Läs mer