Sök

Resolution Games tar in 216 miljoner – Qualcomm och Bitkraft investerar

Resolution GamesspelbranschenVR

Tommy Palm, grundare och vd på Resolution Games. Foto: Press & Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tommy Palms spelstudio Resolution Games tror på VR-spel som en bransch för framtiden.
Nu tar bolaget in över 200 miljoner kronor.
”Vi vill höja standarden”, säger grundaren Tommy Palm.

Svenska Resolution Games är en spelutvecklare som har satsat tungt på området för VR- och AR-spel. Bolaget har backats av namnkunniga aktörer som Google Ventures, Creandum och GP Bullhound och har sedan starten 2015 haft en välfylld krigskassa. 

Under några år mattades VR-hajpen däremot av och även om Resolution Games fortsatte att växa så växte inte marknaden för VR så snabbt som många först hade räknat med. 

Men Tommy Palm och dennes Resolution Games har stått redo att satsa. Förra månaden berättade han för Breakit att bolaget hade dubblat personalstyrka förra året och att intresset från investerare återigen var stort inom området.

“Det fanns ett stort intresse att investera i VR vid slutet av 2015 och under 2016. Det intresset verkar vara på väg tillbaka”, skvallrade Tommy Palm om då.

Tar in nytt kapital

Nu meddelar Resolution Games att bolaget plockar in 25 miljoner dollar, ungefär 216 miljoner kronor, i en nyemission som leds av Qualcomm Ventures och Bitkraft Ventures. Pengar som ska användas för att snabba på tillväxten i bolaget ytterligare.

“För sex år sedan var Resolution Games en av de första spelutvecklarna som fokuserade på VR och AR. Vi har lärt oss mycket, arbetat med begränsad teknik, överlevt i en liten marknad och har fortsatt tänka stort och långsiktigt”, säger Tommy Palm i en kommentar och fortsätter:

“Vi ser en stor potential i VR och en marknad som mognar. Vi vill höja standarden för kvalitén på spel för att se till att VR-användare har den bästa möjliga upplevelsen.”

Även familjen Knutssons investeringsbolag Knutsson Holding och tidigare investerare som Google Ventures, Mizmaa, GP Bullhound, Partech, Creandum, Initial Capital, Bonnier Ventures och Sisu Game Ventures deltog i rundan.

De går in i styrelsen

Utöver investeringen så kommer även Qualcomms investeringsansvarige Boaz Peer och Malte Barth, founding general partner på Bitkraft, att kliva in i Resolution Games styrelse.

“VR-marknaden växer i snabbare takt och vi förväntar oss att denna trend kommer att fortsätta de närmaste åren. Resolution Games har visat att de kan skapa spelvarumärken i världsklass, övertygande och uppslukande upplevelser och har visat ledarskap inom branschen”, säger Boaz Peer om investeringen.

Resolution Games hade en nettoomsättning på 55,3 miljoner kronor under 2020. Hur det ser ut på sista raden har bolaget inte velat avslöja, mer än att det rörde sig om ett litet plusresultat även under fjolåret. 

Läs mer