Heart Aerospace små elflygplan tar in 300 miljoner – får flygjättar som kunder

Heart AerospaceFlygTransport

Heart Aerospace vd Anders Forslund. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Heart Aerospace får in United Airlines och Mesa som delägare i nyemissionen på 35 miljoner dollar.

Det svenska bolaget Heart Aerospace siktar på att bygga små eldrivna flygplan som ska kunna ta in 19 passagerare med en räckvidd på upp till 400 kilometer. Något som bland annat lockat intresse från investerare som EQT Ventures och Norrsken i bolagets tidigare såddrunda.

Nu meddelar Heart Areospace att bolaget fyller kassan ordentligt i en runda på 35 miljoner dollar, motsvarande drygt 300 miljoner kronor. Leder rundan gör Breakthrough Energy Ventures, liksom flygbolagen United Airlines och Mesa Air Group.

Utöver själva investeringen så har Heart Aerospace även ingått ett avtal med United och Mesa om att leverera 200 flygplan, med möjligheten att öka antalet med ytterligare 100 flygplan.

“Jag kan inte tänka med en bättre samling samarbetspartners för att gå vidare med vårt uppdrag att elektrifiera kortdistansflyg”, säger Anders Forslund, vd på Heart Aerospace i ett pressmeddelande.

“United är ett av världens största flygbolag, redo att bli en global ledare i att minska koldioxidutsläppen inom flygresor. Mesa är den största aktören inom 19-sätes-flygplan i historien.”

United Airlines har ett mål om att minska utsläppen av växthusgaser med 100 procent till 2050 utan att använda sig av “traditionell klimatkompensation” för att uppnå målen.

Även EQT Ventures är med som investerare i den senaste kapitalrundan.

“Som en syftesdriven investerare, att investera i företag som Heart är exakt varför vi finns. Det är svårt att inte inspireras av den enorma ambitionen, viljan att genomföra, och potentialen till en game changer för klimatet”, säger Ted Persson, Partner på EQT Ventures.

Heart Aerospace grundades i Göteborg 2018 av Anders Forslund och Klara Andreasson.

Läs mer