Startup påstås ligga bakom den italienska storklubbens vinster

Breakit - Startup påstås ligga bakom den italienska storklubbens vinster

TT/AP Photo/Paul Beaty

Breakit

Den italienska fotbollsklubben AS Roma har vunnit sex av sina senaste sju matcher. Enligt storägaren kan framgångarna kopplas till den Silicon Valley-baserade startupen Tag.bio.

Den amerikanska filmen Moneyball, där Brad Pitt spelar basebollklubben Oakland Athletics sportchef Bill Beane, är baserad på en sann historia om en sportchef som med hjälp av statistisk analys utvärderade sina spelare och motståndare för att nå framgång. Hans arbetssätt, som beskriv i den bästsäljande boken med samma namn som filmen, förändrade sedermera hur elitlagen i den amerikanska baseball-ligan MBL arbetar med analyser inför och efter matcher.

Nu hoppas en Silicon Valley-baserad startup vara på väg att göra något liknande – fast digitalt och inom fotbollsvärlden. 

Enligt Chris Pallotta, som är investeringschef på investmentbolaget Raptor Capital Management, som i sin tur äger den italienska storklubben AS Roma, är startupen Tag.bio en bidragande orsak till att fotbollsklubben vunnit sina sex av sju senaste matcher.

”Det är som Moneyball”, konstaterar Chris Palotta, vars familj äger Raptor till affärstidningen Wall street journal.

Bolaget, som lanserade sin tjänst i januari, har utvecklat en teknik som gör det möjligt att analysera och tolka stora mängder data. Exakt hur hela processen går till framgår inte, men upplägget verkar bygga på att data matas in i bolagets system, som därefter drar olika typer av slutsatser om ett lags, eller en individs, svagheter och styrkor.

”Vi kan inte automatisera allt, men vi kan automatisera en stor del”, säger medgrundaren Jesse Paquette.

”Det handlar fortfarande att om att man måste veta vad man letar efter. Om man tittar på datan på fel sätt så får man fel signaler.”

Tag.bio har hittills tagit in 1,5 miljoner dollar, varav 250 000 dollar kommer från Roma-ägaren Raptor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER