Apoteas värdering rusar – blir en “enhörning”: “Ingen engångsföreteelse”

ApoteaCreadese-handel

John Hedberg och Pär Svärdson. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nätapoteket Apotea är nästa svenska bolag att värderas till över 1 miljard dollar.

Sven Hagströmers investmentbolag Creades har precis släppt sitt senaste bokslut, något som antagligen överraskade de flesta i morse. Kanske inte så mycket för sitt innehåll kopplat till bolagen där Creades har investerat, utan för vd:n Johan Hedbergs ovanligt frispråkiga inledning om det politiska läget i Sverige. 

Är ni nyfikna på vad han hade att säga om beställningsmord, vapen och politik, så kan ni läsa mer här.

Men som vanligt finns det också en hel del spännande onoterade techbolag i portföljen att kika närmare på. Och nätbaserade apoteket Apotea är ett av bolaget som har fått sin värdering ordentligt höjd i samband med den senaste rapporten.

Apotea värderades till hela 7,4 miljarder kronor av Creades i januari i år. Den värderingen har nu stigit till hela 9,5 miljarder kronor. Översatt i dollar så innebär det en värdering på över 1 miljard och därmet kan man klassa Apotea som en av Sveriges nya enhörningar.

“Apotea har fortsatt växa väldigt bra. Det är spännande att se när vi nu möter tuffa jämförelsetal från kvartalen förra året, där vi hade en extrem situation, så fortsätter de och andra bolag med e-handelsinriktning i vår portfölj att utvecklas väldigt väl”, säger John Hedberg och fortsätter.

“Som vi trodde så har pandemin inte varit någon engångsföreteelse utan den har lett till att bolagen är uppe på en helt ny nivå.”’

Till Di Digital berättar grundaren och vd:n Pär Svärdson att Apotea idag värderas till 10 miljarder kronor. Han avslöjar också att omsättningen förra året ökade med 50 procent till omkring 4 miljarder kronor och att även första halvåret i år ser bra ut.

”Det är full fart. Vi möter höga jämförelsetal, men tillväxten ligger på 20 procent för första halvåret”, säger han till sajten.

Läs mer