Sök

Lunar tar in över 2 miljarder – Kinnevik backar fintechbolaget

Lunarfintech

Lunars grundare och VD Ken Villum Klausen

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den danska bankutmanaren Lunar tar in 2,1 miljarder i riskkaptial.

Investerar i jätterundan gör bland annat Kinnevik och Tencent.

Lunar, som nyligen köpte upp svenska Lendify, är en dansk bankutmanare som via sin app låter kunderna göra mycket av det som en vanlig bank brukar erbjuda – öppna bankkonto, låna pengar, spara pengar och registrera debitkort.

Nu står det klart att snabbväxaren tar in mer än 2 miljarder kronor i nytt riskkapital.

Investeringsrundan beskrivs som ”den största någonsin för en nordisk bankutmanare” och investerar gör bland annat det svenska investmentbolaget Kinnevik, danska Heartland och kinesiska Tencent.

"Vi är vid ett riktigt vägskäl i Norden. Både privat- och företagskunder förväntar sig ett mer bekvämt, empatiskt och engagerande alternativ till traditionella banker, långivare och betaltjänstleverantörer. Vi är otroligt glada över att välkomna investerare med så värdefull erfarenhet till vårt nästa tillväxtstadie", säger Lunars grundare och VD Ken Villum Klausen. 

Bolaget värderas enligt Dagens industri till 10 miljarder kronor i rundan och blir såldes en så kallad "enhörning", det vill säga ett privatägt techbolag värderat till över 1 miljard dollar.

Kinnevik, som investerade 420 miljoner kronor i Lunar i denna runda, kommenterar sin investering:

"Kinnevik har alltid stöttat digitala företag som utmanar de etablerade. Vi är därför mycket glada över att lägga till Lunar i vår portfölj – ett teknikföretag i hjärtat med en djärv mentalitet som fokuserar på att omforma den vardagliga bankupplevelsen för de nordiska konsumenterna och de små och medelstora företagen", säger Andreas Bernström, Senior Investment Director på Kinnevik.

Pengarna ska nu användas till nordisk expansion och att "bygga på sitt helhetserbjudande för finansiella tjänster."

Investerar gör även IDC Ventures, Fuel Ventures, MW&L Capital Partners och Peter Mühlmann, grundaren och VD:n för Trustpilot.

Lunar, som har banktillstånd, grundades 2015 och har idag 325.000 användare.

Intresserad av fintech? Då får du inte missa vårt populära event Future of Credit som går av stapeln i höst. Medverkar gör bland annat Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och Revoluts grundare Nic Storonsky. Läs mer här.

Läs mer