Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Robot-journalister får ny storägare – ska gasa ut i Europa

Johan Ejermark, grundare och styrelseordförande United Robots, Per H Börjesson, vd Spiltan och Göran Pallmar, vice vd och investment manager på Spiltan. Sittande från vänster: Björn Persson, investment manager på Spiltan och ansvarig för investeringen, Sö

Chefredaktören Sören Karlsson hoppade av för att hjälpa redaktionerna in i framtiden. Nu får han in 15 miljoner kronor från investmentbolaget Spiltan för att lyfta sitt robot-bolag.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

När du läser om att grannens hus har sålts eller om ditt lokala favoritlags senaste match är det långt ifrån säkert att det är en journalist av kött och blod som producerat texten. Sedan flera år tillbaka finns nämligen teknik som gör det möjligt att automatiskt producera den typen av nyheter.

En spelare som varit tidigt ute med att utnyttja denna form av AI-teknik är Malmöbolaget United Robots. Bolaget har idag levererat över 4 miljoner automatiskt skrivna artiklar på sex olika språk till mediejättar som till exempel Bonnier och Schibsted.

SaaS-bolag med tillväxt

De årligt återkommande intäkterna (ARR) ligger på runt 20 miljoner kronor och i fjol omsatte bolaget 13 miljoner kronor (10,8 miljoner kronor 2019) med ett litet plusresultat.

Breakit lyfte i våras fram United Robots som ett av Sveriges 30 mest lovande doldisbolag och nu har också investmentbolaget Spiltan fått upp ögonen för bolaget (i ärlighetens namn ska nämnas att Spiltan hade ögonen på United Robots även innan vi publicerade listan). 

I en nyemission investerar Spiltan 15 miljoner kronor i United Robots och planen är att använda pengarna för att växa internationellt.

“Det finns en nyfikenhet och experimentvilja kring teknik, som är unik bland nordiska journalister och redaktionsledare”, säger Sören Karlsson, grundare och vd för United Robots och fortsätter:

“Tillsammans med våra kunder har vi skapat format som gör det möjligt att lägga ut repetitivt arbete på våra textrobotar och få ut mer av den kreativa processen. Nu vill vi att medier i fler länder ska upptäcka fördelarna med våra produkter”.

Han har tidigare bland annat varit chefredaktör och digital chef på Helsingborgs Dagblad men startade 2016 United Robots. Tidigt kom grundarna till noterade mediekoncernen Everysport, Johan Ejermark och Magnus Wide, in som huvudägare via sitt bolag Djäkne. Efter nyemissionen kommer Sören Karlsson tillsammans med Djäkne fortfarande kontrollera majoriteten av aktierna i United Robots.

“Idag har i princip alla dagstidningar i Sverige vår produkt och vi har kunder ute i övriga Europa och USA också. Men vi ser en stor potential att växa internationellt och det får vi chansen till nu”, säger Sören Karlsson.

Spiltans Björn Persson säger i en kommentar:

“Vi har följt United Robots en längre tid och är imponerade över att teamet lyckats leverera enligt plan, trots ett utmanande 2020, Bolaget har byggt upp en respektingivande kundlista i Norden, och vi tror på att det på sikt finns ett stort värde för denna typ av kompletterande journalistik även globalt. På Spiltan är vi vana vid att guida företag som vill växa internationellt och ser fram emot att tillsammans med United Robots skala upp verksamheten.

Läs mer