Sök

Backing Minds investerar 8 miljoner i Brain Stimulation – digitaliserar rehabilitering av Stroke

Brain StimulationARHälsa

Sara Wimmercranz, Susanne Najafi och Helena Fordell. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Sara Wimmercranz och Susanne Najafis riskkapitalbolag satsar på ytterligare ett bolag som ska digitalisera vården.

Riskkapitalbolaget Backing Minds stängde nyligen en uppmärksammad fond på en halv miljard kronor och har gjort det till sin grej att söka efter bolag som andra investerare missar. Bland investeringarna finns bolag som Trustrace och Transfer Galaxy, men också flera hälsoinriktade bolag som pandemi-succén Dynamic Code och diagnos bolaget Boneprox.

Nu gör Backing Minds ytterligare en investering inom medtech-sektorn och går in med 8 miljoner kronor i Umeåbaserade Brain Stimulation. Ett bolag som digitaliserar strokerehabilitering och med hjälp av “smarta glasögon” och en interaktiv form av Augmented Reality (förstärkt verklighet reds.anm.) ska möjliggöra individualiserad hjärnträning och rehabilitering i hemmiljö.

Tekniken har sitt ursprung i forskning vid Umeå Universitet.

“Vi har sedan tidigare sett att rehabilitering är ett försummat område inom den alltmer digitaliserade sjukvården. Med en åldrande världsbefolkning i kombination med en ökad andel strokeöverlevare bland annat tack vare förbättrad sjukvård, uppskattas gruppen som lever med fysiska och kognitiva nedsättningar efter stroke växa med nästan 30 procent under de kommande decennierna”, säger Sara Wimmercranz, medgrundare till Backing Minds i ett pressmeddelande.

“Behovet av effektiv strokerehabilitering för att underlätta återhämtning är accelererande stor och tillgodoses inte av dagens metoder som är generiska, tidskrävande och personaltunga.”

Man kan säga att Brain Stimulation gamifierar rehabiliteringen. Något som forskaren och bolagets grundare Helena Fordell menar är en viktig nyckel för att lyckas med återhämtningen efter exempelvis en stroke.

“En avgörande aspekt inom rehabilitering är en motiverad patient. Vi på Brain Stimulation har tagit fram interaktiva övningar och berikande spelmiljöer med exempelvis utplacerade hologram som en del av det verkliga rummet, vilket ger tillgång till rolig, intensiv och effektiv träning”, säger hon.

Pengarna från nyemissionen ska användas för att skala upp bolaget och Helena Fordell lyfter fram att tekniken även skulle kunna användas för att rehabilitering av andra än strokepatienter. Exempelvis de som lider av långtidscovid.

Under 2019 visade Brain Stimulation upp en liten omsättning på 141.000 kronor med ett minusresultat på 1,5 miljoner kronor.

Läs mer