Min Doktor värderas till 127 miljoner - bygger artificiell läkare

Min doktor
Min Doktor värderas till 127 miljoner - bygger artificiell läkare

Magnus Nyhlén, vd och Charlotta Tönsgård, operativ chef på Min Doktor. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Enligt nya dokument har bolagets värdering ökat med närmare 50 procent på ett halvår. Nu kan vi dessutom berätta mer om vårdtjänstens framtidsplaner.

Vi har tidigare rapporterat om Min Doktors senaste finansieringsrunda på totalt 55 miljoner kronor. Av den summan består 25 miljoner kronor av en aktieemission och 30 miljoner kronor av ett konvertibellån.

Nu visar dokument från Bolagsverket att vårdtjänstbolaget värderades till 127 miljoner kronor i riskkapitalrundan. Det nya kapitalet ska primärt användas för vidareutveckling av bolagets digitala plattform.

Vd:n Magnus Nyhlén berättar att det handlar om en slags AI-läkare som ska göra göra patientintervjuer. Syftet är att de mänskliga läkarna ska ha så mycket information som möjligt när de sedan pratar med patienterna själva.

“Målet på sikt är att maskinen ska vara självlärande. Sedan handlar det också om att växa på den svenska marknaden initialt och förbereda bolaget för att bli skalbart”, säger bolagets vd Magnus Nyhlén om vad kapitalet ska användas till.

Dokumenten som har lämnats in till Bolagsverket är även det slutgiltiga beviset på att EQT Ventures topphemliga fond faktiskt finns.

EQT Ventures var rundans största investerare med 10 miljoner kronor i riskkapital genom nyemissionen och 12 miljoner kronor  konvertibellånet. Om konvertiblerna löses in blir riskkapitalbolaget tredje största ägare med 15,7 procent av aktierna. EQT Ventures medgrundare Lars Jörnow tar även en plats i Min Doktors styrelse.

I dagsläget är den tidigare Kappahl-vd:n Christian W Jansson största ägare, med 27,5 procent av ägandet. Näst största ägare är bolagets vd och grundare Magnus Nyhlén, med 19 procent.

Exakt vem som faktiskt äger vad är dock inte helt självklart. En av storägarna i bolaget är nämligen schweiziska Bank von Roll, en investmentbank för superrika personer som vill göra hemliga investeringar.

Konvertibellånet komplicerar bilden av värderingen av Min Doktor i A-rundan. Bortser man från konvertibeln värderas startupbolaget till 127 miljoner kronor i den senaste nyemissionen.

I somras tog Min Doktor in 22 miljoner kronor i riskkapital från bland annat familjen Wattins riskkapitalboalg Inbox Capital. Under 2014 omsatte bolaget endast 1,6 miljoner kronor och gjorde en förlust på 5,4 miljoner kronor.

Bolaget har inte redovisat sina siffror för 2015.

Läs fler artiklar
LÄS MER