EQT:s topphemliga fond avslöjad - här är bildbeviset svart på vitt

Min doktor Wolt
EQT:s topphemliga fond avslöjad - här är bildbeviset svart på vitt

Redigerad skärmdump från styrelsemöteprotokoll.

Jonas de Lange

Reporter

Efter mycket hysch-hysch och en rad dementier finns nu bevisen svart på vitt: EQT Ventures jättelika techfond är i gång.

Vi har vid flera tillfällen skrivit om Wallenberg-backade EQT Ventures nya superfond som ska pumpa in miljardbelopp i europeiska startups. I över ett halvår har fonden smugit runt i skuggorna av den nordiska techscenen och investerat i det tysta - samtidigt som alla inblandade förnekar att fonden ens finns.

Under de senaste månaderna har Breakit till exempel avslöjat att bolaget har investerat i den finska restaurangappen Wolt och det svenska doldisbolaget Oden Technologies.

För att styra den nya fonden har bolaget bland annat rekryterat Booking.com-veteranen Kees Koolen, den tidigare King-chefen Lars Jörnow och den svenska serieentreprenören Hjalmar Winbladh.

Nu visar dock dokument från Bolagsverket sanningen om EQT Ventures - svart på vitt.

Dokumenten handlar om den senaste nyemissionen i vårdtjänstbolaget Min Doktor. Bolaget tog i februari totalt in 55 miljoner kronor i kapital och konvertibellån. Samtidigt gick EQT Ventures medgrundare Lars Jörnow in i bolagets styrelse.

Av dokumenten framgår det att den största investeraren är EQT Ventures Investments SARL (se bilden ovan). SARL är en bolagsform som används för privatägda aktiebolag i bland annat Monaco, Luxemburg och Schweiz.

En sannolik anledning till att EQT Ventures väljer att mörka fonden är att den fortfarande fylls på med mer kapital. 

Om EQT offentligt presenterar en fond som inte redan har stängts kan myndigheterna potentiellt se det som att bolaget marknadsför fonden mot allmänheten. Det skulle i så fall innebära att den nya så kallade superfonden måste följa alla regler för publika fonder. Det vill bolaget undvika till varje pris.

Vi har tidigare rapporterat att fonden har tagit in över 3 miljarder kronor. Enligt källor till Breakit väntar dock riskkapitalbolaget på att få in ytterligare cirka 2 miljarder innan fonden presenteras officiellt.

EQT Ventures har valt att inte kommentera den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER