Nordic Capital har 12 nya miljarder att förvärva för – tittar på hälsa och betalningar

Nordic Capital riskkapital
Nordic Capital har 12 nya miljarder att förvärva för – tittar på hälsa och betalningar

Joakim Lundvall, partner på Nordic Capital

Martin Hävner

Reporter

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har rest en ny fond, Evolution.

Med 1,2 miljarder euro i ryggen ska fonden hitta nordiska investeringsobjekt i tillväxtbranscher.

Den nya fonden lanserades på kapitalmarknaden i april och nu, tre månader senare, har fonden fått in det efterfrågade kapitalet efter “kraftig” överteckning, skriver Nordic Capital i ett pressmeddelande.

“Sverige är känt för sin innovativa förmåga och starka entrerpenörsanda. Efter mer än 30 år ser vi fortsatt många fantastiska tillväxtmöjligheter, särskilt inom mjukvara, finansiella tjänster och fintech som är fortsatt starkt drivande sektorer med bolag som har global potential”, säger Joakim Lundvall, partner på Nordic Capital, som kommer ansvara för den aktuella fonden.

Den nya fonden, som går under namnet Evolution, fokuserar på investeringar i häradet 350-1500 miljoner kronor i medelstora bolag i norra Europa. Investeringsobjekten har värdering på mellan 500 och 3000 miljoner kronor. Nordic Capital vill köpa majoritetsposter i dessa bolag.

“Inriktningen är Nordic Capitals väletablerade och framgångsrika investeringsstrategi med fokus på att driva förändring och skapa tillväxtmöjligheter i företag inom sektorerna hälso- och sjukvård, teknik och betalningslösningar samt finansiella tjänster”, skriver riskkapitalbolaget.

Den nya fonden har faktiskt redan gjort en investering. Det första portföljbolaget är norska Boost.ai, som är verksamt inom artificiell intelligens för kunddialoger.   

Läs fler artiklar
LÄS MER