Sök

Tungviktaren går in i ex-polisernas startup – tack vare Breakit

EyescannerShift

Eyescanners grundare Jenny Johansson och Stefanie Najafi

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Drogtestbolaget och Shift-finalisten Eyescanner fortsätter väcka uppmärksamhet bland Sveriges främsta techinvesterare.

Nu har Henrik Persson Ekdahl gått in som ny delägare – efter en artikel från Breakit.

Eyescanner var en av de stora vinnarna i vårens final av Shift, som är Breakits och Blings gemensamma satsning för att styra riskkapital till förorten och till landsorten. Och framgångarna på finansieringssidan fortsätter för bolaget.

Techmiljonären Henrik Persson Ekdahl och hans investeringsbolag Optimizer Invest, som för en bredare publik är mest känt för att ha tagit Catena Media till börsen och då tjänat stora pengar, investerar nu nämligen 2,5 miljoner kronor i en finansieringsrunda som totalt sett var på 5 miljoner kronor.

Eyescanner grundades för cirka två år sedan av Stefanie Najafi och Jenny Johansson som båda har en bakgrund inom polisväsendet och det var där de insåg att det finns behov av en ny sorts lösning för drogtest.

Bolagets affärsidé bygger på en AI-baserad ögonscanning som kan upptäcka vem som är drogpåverkad. Bolagets plan är att konkurrera ut många av de snabbtester som exempelvis behandlingshem använder idag. Det ska ske genom att vara smidigare, snabbare och ge mer tillförlitliga svar. Dessutom har bolaget redan börjat snegla på fordonsindustrin, som givetvis utgör en gigantisk potential.

Eyescanner värderades till nästan 19 miljoner i rundan (före kapitaltillskottet).

“Värdet har gått upp efter Shift-finalen som gjorde att vi fick mycket uppmärksamhet”, säger Stefanie Najafi till Breakit. 

Och inte nog med att det var Breakit som ligger bakom Shift. Denna publikations chefredaktör Jon Mauno Pettersson delade nämligen en artikel om Eyescanner på Linkedin som Henrik Persson Ekdahl fick syn på. I samma veva blev han tipsad om bolaget av bekant och därefter tog han kontakt med grundarduon och fick då en presentation av bolagets planer.

“Nästan direkt fick jag varför-har-ingen-annan-gjort-det-här-tidigare-känslan. Det tog inte många minuter innan vi hade bestämt oss - det har vill vi vara med att backa”, säger Henrik Persson Ekdahl.

En extra dimension

Det var inte bara den monetära potentialen han gick igång på. Att produktens syfte är att bekämpa droger gav en extra dimension till investeringen, säger han.

“Droganvändning ökar kraftigt i alla samhällsklasser och här har Stefanie och Jenny hittat en lösning på ett globalt problem som dessutom är skalbar”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Det nya kapitalet kommer väl till pass när Eyescanner nu ska slutföra arbetet med sin mjukvara. En första version av lösningen är tänkt att släppas kring det nästkommande årsskiftet.

Henrik Persson Ekdahl startade Optimizer tillsammans Mikael Riese Harstad samt norrmannen Andre Lavold för snart tio år sedan. Portföljen omfattar innehav i bland annat fintechbolaget Skilling och det noterade marknadsföringsbolaget Speqta. Optimizer har haft en mindre paus vad gäller investeringar i externa bolag, men väljer alltså att öppna plånboken för just Eyescanner.  

Bolaget gjorde succé i Shift-finalen och de närvarande drakarna erbjöd mer kapital än vad grundarduon hade frågat efter, och det utlöste viss dramatik under tv-inspelningen. Det hela slutade med att Anders Jacobson (som ligger bakom flera investeringsverksamheter, bland annat Blue och 7DD), Daniel Pilotti (som grundat budfirman Ryska Posten) investerade i bolaget och det är denna duo som står för de resterande 2,5 miljoner i den ovan nämnda rundan.

Läs mer