House Be gasar med nytt kapital – Ulrika Viklund lämnar över vd-posten

House Be

Ulrika Viklund.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Det norrländska coworking-konceptet House Be expanderar till fler städer – samtidigt som grundaren Ulrika Viklund lämnar vd-rollen.

”När vi växer bolaget och går från att vara grundardrivet, där vi jobbat utan ersättning och lagt in alldeles för mycket timmar, känner vi att vi vill professionalisera bolaget”, säger Ulrika Viklund.

Pandemin har helt ritat om sättet vi arbetar på och “hemmakontor” är numera ett väletablerat uttryck. Många av oss längtar dock tillbaka till vårt vanliga kontor – samtidigt som nya möjligheter att arbeta på distans öppnat sig. En lösning är coworking, flexibla kontorslösningar, som nu sprider sig till flera städer. 

House Be, som grundades av Ulrika Viklund, Fredrik Viklund och Andreas Eriksson under 2015, är ett av de företag som satsar på coworking. De har etablerat sig i Åre, Östersund, Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik och Umeå med målsättning att attrahera Norrlands mest spännande entreprenörer och bolag för att i varje ort bli ett nav för det lokala näringslivet. 

Nu samlar House Be närmare 600 medlemmar och medgrundaren Ulrika Viklund beskriver 2020 som ett tillväxtår, även om det var skakigt under det första halvåret. 

”Vi har fortsatt växa månad efter månad. Vi öppnade i Örnsköldsvik i maj och hade en helt fantastiskt öppning trots att det var mitt i brinnande coronatider. Det märks att folk vill vara del av ett sådant här koncept även om de inte sitter lika mycket på kontoret som tidigare”, säger Ulrika Viklund.

Fyller kassan 

Nu tar House Be in 6,5 miljoner kronor från ett antal befintliga och nya investerare. Pengarna ska användas för att fortsatt expansion där Skellefteå och Hudiksvall står på tur. Runt 2,5 miljoner kronor utgörs av konvertibler, ett form av lån som på sikt kan konverteras till aktier i bolaget. 

Ulrika Viklund kan inte uppge vilka nya ägare som investerar men bland de tidigare större investerarna finns bland annat Nordiska Centrumhus, Westerlinds Fastigheter och grundarna.

När pandemin nu börjar klinga av står flera satsningar på vänt. 

”Vi har inte kunnat göra det som verkligen skapar det lilla extra inom coworking, som event, möten och nätverkande. Vi känner att folk verkligen suktar efter det och hoppas verkligen att vi kan dra igång under hösten”.

Lämnar vd-posten 

Nu kliver även Ulrika Viklund ner från vd-posten som hon delat med Olof Pergament, som nu blir ensam vd. 

”När vi växer bolaget och går från att vara grundardrivet, där vi jobbat utan ersättning och lagt in alldeles för mycket timmar, känner vi att vi vill professionalisera bolaget”, säger hon. 

Ulrika Viklund är fortsatt större ägare, styrelsemedlem och operativ i House Be. 

”Jag kommer fortsatt att vara högst involverad i allt som har med bolagets tillväxt att göra, men lite mindre i den löpande driften där har vi en stark ledningsgrupp. Jag kommer vara delvis operativ som konsult”. 

Ulrik Viklund är även aktiv i ett antal styrelser som exempelvis Stillfront, E14 Invest och kommer att väljas in i Nextorys styrelse i veckan. 

House Be har även rekryterat en nya finanschef i form av Magnus Norrbrink med en bakgrund från börsnoterade Sdiptech. 

“Ska kunna leva på en plats där man verkligen mår bra” 

Efter Hudiksvall och Skellefteå är planen är att fortsätta öppna coworking i fler städer, och dialoger förs, men några avtal är inte tecknade ännu  Det är en rad parametrar som ska vara på plats för att en etablering kan bli aktuell.

”Det bör finnas en tillväxttakt och en rörlighet i marknaden, antingen i inflytt eller tillväxttakt i startade bolag. I Skellefteå så startas bolag (exempelvis Northvolt) som kommer attrahera oerhört mycket kompetens och behöver plats för konsulter och underleverantörer”. 

House Be vill också gärna att orterna ”har något mer”, exempelvis en aktiv och hälsosam kultur och fritid, för att de ska vara aktuella. 

”Man ska kunna leva på en plats där man verkligen mår bra av att vara på och kunna kombinera det med arbete, företagande och tillgång till kapital”. 

Satsningen i Hudiksvall öppnar i slutet av året och Skellefteå slår upp portarna i början av nästa år. 

House Be har inte redovisat sina siffror för förra året. Det ingår flera bolag i koncernen där House Be utgör moderbolaget. House Be i Åre omsatte exempelvis 3,8 miljoner kronor med ett litet plusresultat under 2019, medan systerbolagens omsättning var lägre.

Läs mer