Sök

Dušan Stojanovićs TGV når nya milstolpar – nu satsar han på att göra krypto grönt

True Global VenturesKryptovaluta

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Dušan Stojanović gjorde sig ett namn som affärsängel. Nu är han övertygad om att blockkedjan är framtiden – och att tiden är inne för grön kryptobrytning.

“Nu blir det ekonomiskt hållbart med den här typen av projekt”; säger Dušan Stojanović.

Med en bakgrund som investerare i bolag som Dibs och Payson byggde Dušan Stojanović upp ett namn som affärsängel och investerare här i Sverige. Något som bland annat resulterade i att han utsågs till Årets affärsängel i Europa av European Business Angel Network 2013.

Sedan 2010 driver han också True Global Ventures, ett nätverk av affärsänglar, som har sin bas i Singapore, men som investerar över hela världen. Sedan starten har man gjort 22 investeringar fördelat över fyra fonder, där den fjärde och senaste fonden är den första där de tagit in externa investerare. 

Målet har varit att göra det som namnet ger en fingervisning om, att hitta och bygga riktigt globala bolag som världen kommer ihåg.

“Även om jag lyckats i Sverige som affärsängel innan med jättebra bolag, så är det inga av dem som kommer att gå till historien ur ett globalt perspektiv. Det är det vi vill göra med True Global Ventures”, berättar Dušan Stojanović.

Bolagen närmar sig unicorn-status

Och nu har de nått flera milstolpar.

Tre av bolagen som TGV, som de förkortat bolaget, har investerat i räknas nu som, eller är, nära unicorn-status. Alltså tillväxtbolag som är värderade till 1 miljard dollar.

Det handlar om Forge, en marknadsledare inom sekundärmarknader för onotoerade aktier som nyligen rest 150 miljoner dollar och som “är i stort sett en unicorn”. 

Nummer två är Animoca Brands som har varit involverade i NFT:s sedan det först blev en grej när Dapper Labs släppte Cryptokitties kring 2017, ett spel där du föder upp och samlar på digitala katter och något som Animoca fick licens att ta till Kina. Det bolaget har nu tagit in 88 miljoner dollar och värderas till 1 miljard.

Det tredje bolaget är Sandbox, ett slags blockkedje-version av Second Life (för er som minns det spelet), där man kan köpa mark, bygga digitala byggnader eller till och med hela spel, liksom även visa upp sina olika NFT-objekt.

“Det känns bra att vara där nu, vi har gjort 22 investeringar varav tre har gått riktigt bra. Det var lite av anledningen till att jag flyttade till Singapore 2013 och ville ge TGV ett fäste här” säger Dušan Stojanović.

“Bitcoin är här för att stanna” 

Även om TGV har varit involverade i blockkedjan och NFT:er länge så har de däremot undvikit ett område, energiproduktionen som kan driva brytningen av blockkedjorna.

De uträkningar som krävs för att bryta, exempelvis bitcoin, är avancerade och kräver mycket energi. Något som har lyfts fram som en riktig klimatbov, där en stor del av brytningen har skett i Kina med hjälp av kolkraft.

Men efter att Kina börjat införa fler restriktioner mot kryptomarknaden i landet, med hårda smällar för flera aktörer som ägnat sig åt att bryta kryptovalutor, den senaste tiden, har det nu öppnats en helt ny möjlighet menar Dušan Stojanović.

“Jag har kollat sedan 2018 på projekt inom förnyelsebar energi inom kryptobrytning men har inte fått ihop kalkylen, för det har inte gått att tävla mot kolen i Kina. Men nu blir det ekonomiskt hållbart med den här typen av projekt om man har det långsiktiga perspektivet, som jag har, på att bitcoin är här för att stanna och att priset kommer att gå upp”, säger han.

Därför har TGV nu investerat i det kanadensiska bolaget CCU, Canada Computional Unlimited, baserat i Quebeck. Ett bolag som har datacenter för bland annat kryptobrytning och som drivs av vattenkraft. 

“Där kan vi vara med och skapa en aktör som kan bli riktigt stor inom området och även en balans till brytningen som sker i Kina. Det skapar en mer decentraliserad värld i vilka som bryter bitcoin. Bolaget vill också listas på TSX Venture Exchange, som är en kanadensiskt börs, med målet att konsolidera företag inom förnyelsebar energi och kryptobrytning.”

Totalt går TGV 4 Plus (TGV:s fjärde fond på 70 miljoner dollar) in med 3,1 miljoner dollar, eller 26,2 miljoner kronor, i det kanadensiska bolaget och tar därmed ett ägande på 9,69 procent.

Läs mer