Spotify och Jay-Z diskuterade storaffär - därför bröt förhandlingarna samman

Spotify och Jay-Z diskuterade storaffär - därför bröt förhandlingarna samman

FOTO: FLICKR/LEWEB11

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nu kommer nya, smått sensationella uppgifter som sätter förra veckans nyhet i ett helt nytt ljus.

Förra veckan avslöjade vi på Breakit att en rad världsartister som Madonna, Kanye Wets och Daft Punk valt att lämna Spotify för att istället gå över till Jay-Z:s konkurrerande musiktjänst Tidal.

Nyheten slog ned som en bomb i musikvärlden och bekräftades under en redan smått historisk presskonferens då ovan nämnda artister och en rad andra tunga namn deklarerade sin lojalitet till Tidal.

Stjärnornas avhopp innebär ett tungt avbräck för svenska Spotify men Jay Z skulle lika gärna kunna ha blivit Daniel Eks bästa vän. Den brittiska affärstidningen Financial Times avslöjar nämligen att intensiva förhandlingar först mellan Spotify och Jay-Z under en tid. Financial Times skriver (betalvägg) att Jay-Z diskuterat ett ”exklusivt samarbete” med den svenska musiktjänsten och hänvisar till två källor med insyn i förhandlingarna.

Men parterna lyckades inte komma överens och orsaken uppges vara pengar. Financial Times har inte lyckats få loss några närmare detaljer men uppger att förhandlingarna avbröts för att de två musiktjänsterna stod för långt ifrån varandra ekonomiskt.

Jay-Z ska också ha legat i förhandlingar med en rad andra techbolag innan han tog beslutet att köpa svenska Aspiro som ligger bakom musiktjänsten Tidal.

Under påskhelgen kom uppgifter om att japanska Softbank skulle köpt in sig i Tidal till en värdering på 2.150 miljoner kronor. Det skulle innebära att värdet på Jay-Z och de andra artisternas aktier i Tidal/Aspiro ökat med nästan 350 procent jämfört med när Aspiro köptes ut från Stockholmsbörsen för en knapp månad sedan.

Men Financial Times källor tyder på att dessa uppgifter inte stämmer. Enligt Financial Times ska Softbank och Jay-Z förhandlat om en affär men inte lyckats komma överens. Istället har Softbanks amerikanska mobiloperatör Sprint tecknat ett avtal med Tidal om att distribuera musiktjänsten.

Läs fler artiklar
LÄS MER