Sök

Annonssamarbete med GodEl & Ellevio

Vassa affärsidéer för klimatet tävlar om två miljoner kronor – rösta på dina favoriter

Karin Holmberg

Uppladdningsbara zinkbatterier, en kalkylator som hjälper dig att hålla koll på ditt klimatavtryck, energioptimering av din fastighet eller en vågenergiomvandlare som producerar el ute till havs.
Det är bara några av bidragen som tävlar i Startup 4 Climate, Sveriges största innovationstävling inom energi.

Energiomställningen har en avgörande roll för att lösa klimatkrisen. Därför driver GodEl och Ellevio för andra året i rad Sveriges största innovationstävling inom energisektorn – Startup 4 Climate. En tävling där unga företag med innovationer eller produkter inom energifältet, har chans att tävla om två miljoner kronor, och personlig coachning från någon ur den namnkunniga juryn. 

Tävlingen öppen för nomineringar och folkets röster

Tävlingen är öppen för anmälningar fram till den 1 september. Nytt för i år är att allmänheten kan rösta och sprida klimatkärlek till de innovationer man gillar bäst på plattformen We Don’t Have Time.
De bidrag som hittills kommit in i tävlingen har tillsammans fått över 3 200 röster. 

Här kan du se alla nominerade och rösta på dina favoriter!

Namnkunnig jury

När anmälningstiden är över kommer en shortlist att presenteras och de utvalda bidragen kommer sedan att pitcha inför juryn i oktober.

Juryn består av startup-profiler som Kivra-grundaren Stefan Krook, affärsängeln Jane Walerud samt Johan Lindehag, vd på Ellevio, Johanna Mossberg, avdelningschef på Energiteknik RISE och Lina Bertling Tjernberg, professor i elnätsteknik vid KTH.

Här kan du läsa mer om tävlingen

Enorm bredd bland årets bidrag 

Bland årets bidrag finns det en enorm bredd. Ett bolag har knäckt koden med uppladdningsbara alkaliska batterier, ett annat bolag vill underlätta elsystemets omställning till ökad andel väderberoende och hållbar elproduktion och ett tredje jobbar med att minska miljöpåverkan från stål- och gruvindustrin. 

Men du hittar också bolag som vill optimera fastigheternas energiförbrukning och bolag som vill hjälpa kraftverk och andra stora anläggningar att minska sina utsläpp. 

Den röda tråden för alla nominerade bolag är att de har en mätbar klimatnytta och jobbar för att minska utsläpp, optimera energiförbrukning eller förändra konsumentbeteenden.

Här kan du se alla nominerade och lägga din röst på den idé du gillar bäst!

Röstningen för allmänheten är öppen fram till den 1 september. De slutliga vinnarna väljs av juryn – men de bolag med flest röster från allmänheten kommer att få en fördel när det är dags att ta fram en shortlist.

Vinnaren eller vinnarna kommer att koras och presenteras den 11:e november. 

Var med och påverka – rösta på din favorit här!

Läs mer