Sök

Centerpartiet backar från hyresförslaget – föreslår sänkt ISK-skatt

Politik

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Fortfarande oklart hur krisen slutar.

På onsdagen backade Centerpartiet från hyresförslaget som fällde regeringen och vill nu omförhandla Januariavtalet. Partiet vill att höstbudgeten ska innehålla stora sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare samt föreslår sänkt skatt på Investeringssparkontot (ISK). Det säger partiledaren Annie Lööf till Dagens Nyheter.

Men Liberalerna, som ingår i Januariavtalet, har nobbat alla inviter om att omförhandla och har istället sagt att de vill se en borgerlig regering. 

I Aktuellt på onsdagskvällen sade Centerledaren Annie Lööf att hon hoppades att Liberalerna skulle ta ett par dagar att begrunda förslagen.

"Jag kommer att prata med Nyamko Sabuni de kommande dagarna", sa hon i programmet. 

I nuläget är det oklart hur krisen kommer att sluta. Efter att regeringen röstats ner i Riksdagen tidigare i veckan har statsminister Stefan Löfven två val, antingen utlysa extraval eller så kommer talmannen att inleda samtal och utse en ny regeringsbildare som sedan får söka stöd för sin regering i Riksdagen.

Ökat förtroende för flera partiledare

Samtidigt visar en färsk Novus-undersökning att flera partiledare ökar sitt förtroende hos väljarna i spåren av regeringskrisen. 

V-ledaren Nooshi Dadgostar är den partiledare som ökar mest, upp 5 procentenheter till 19 procent.

Statsminister Stefan Löfven (S) ökar 2 procentenheter till 38 procent medan Jimmie Åkesson (SD) ökar 3 procentenheter till 29 procent. Mot strömmen går Annie Lööf som backar 2 procentenheter till 25 procent. Även M-ledaren Ulf Kristersson backar 1 procentenhet till 35 procent.
 

Läs mer