Senion bygger GPS inomhus – nu slukas de av Verizon

VerizonSenion

Christian Lundquist. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Det blev en bra affär”, säger Senions grundare Christian Lundquist.

Linköpingsbolaget Senion beskrivs som en global och ledande spelare inom teknik för inomhuspositionering. Den innebär konkret att bolaget har utvecklat lösningar som gör det lättare att hitta positioner och det fungerar ungefär som en GPS inomhus. Om du är i ett köpcenter och letar en speciellt butik kan Senion hjälpa dig, och detsamma gäller om du gått vilse i andra stora lokaler, som exempelvis ett sjukhus. 

Senion grundades under 2010 av Christian Lundquist, Jonas Callmer, David Thörnqvist, Fredrik Gustafsson, Peter Bunus och Per Skoglar.

Började med köpcentrum

De började sin resa med att sälja sin teknik till stora köpcenter som ville göra det lättare för kunderna att hitta och lokalisera butiker. Under de senaste åren har fokuset istället riktats mot kontorsmarknaden där tekniken ska underlätta planering och administration.  Det kan handla om att hitta och boka lämpliga lokaler till möten, och Senion samlar även in värdefull data som underlättar planeringen och utformningen av kontorsytor. 

“Om du går in i ett mötesrum bokas det automatiskt via appen. Går du därifrån innan mötet är slut avbokas resten av tiden och kan användas av någon annan. Positionen, som är privat och krypterad, används i kombination med kalendern för att förstå användarens kontext”, förklarar Christian Lundquist, vd och medgrundare för Senion. 

I det brutna räkenskapsåret som avslutades i april förra året landade bolagets omsättning på 14,3 miljoner kronor med en förlust på 5,7 miljoner kronor. 

Slukas av Verizon

Nu köps Senion upp av den amerikanska jätten Verizon, där Ericssons tidigare vd Hans Vestlund sitter på vd-stolen. 

“Vi hittade en match med Verizon som vi tycker är väldigt bra och spännande. Det föll sig väldigt väl när vi började dialogen”, berättar Christian Lundquist. 

Försäljningen rör hela bolaget och bland Senions tidigare ägare finns även SEB Venture Capital som investerade för runt fem år sedan. 

Fyra av grundarna har varit operativa i Senion och de fortsätter nu att arbeta under Verizons flagg. Bolaget fortsätter att drivas från Linköping med nuvarande personalstyrka och på sikt är förhoppning att växa och rekrytera fler personer.  

Christian Lundquist säger att Verizones kompetens och expertis inom uppkoppling och lokalisering nu öppnar upp för att fortsätta arbetet med att förbättra företags arbetsflöden och utveckla tjänster. 

Senion har ett internationellt fokus där tonvikten legat på den amerikanska marknaden. 

“Men i och med pandemin har vi fokuserat mer på den svenska marknaden under senaste åren då det varit lättare att nå ut här samt resa till och installera hos kunder” 

Någon köpesumma har inte förmedlats. 

“Det blev en bra affär” , kommenterar Christian Lundquist.  

Läs mer