Dota 2 International flyr Sverige – efter att e-sport fått nobben av Riksidrottsförbundet

Valve esport dota2
Dota 2 International flyr Sverige – efter att e-sport fått nobben av Riksidrottsförbundet

Dota 2 International är världens största e-sportturnering

Tobias Blixt

Reporter

Tävlingen i Dota 2 skulle ha arrangerats i Avicii Arena (Globen), men undersöker nu möjligheterna i andra europeiska länder.

Den stora e-sporttävlingen The International är en jätteturnering i spelet Dota 2 med en prispott på över 40 miljoner dollar. Det är ett världsmästerskap i spelet som egentligen skulle ha arrangerats i Sverige redan 2020. Men på grund av den pågående pandemin tvingades aktörerna att skjuta på eventet och planen var istället att genomföra tävlingen i år. 

Nu meddelar Valve Corporation, bolaget bakom Dota2, i ett pressmeddelande att de ger upp Sverige-planerna. Orsaken är att e-sport nyligen fick nobben på sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet (den för Breakit-läsare kända sporten Padel fick däremot komma med). Det innebär att tävlingen inte kan klassas som ett elitevenemang. Det gör också att spelare och personal runt tävlingen inte kan ta sig in i Sverige för att delta i tävlingen.

Valve väljer samtidigt att peka finger på Stockholm Live och Visit Stockholm, som de tycker har gett löften om att arrangemanget skulle kunna genomföras.

“Det senaste året har Stockholm Live och Visit Stockholm i vår kontinuerliga kommunikation fortsatt försäkra oss om att The International – Dota 2 Championships gick under samma undantag som andra evenemang inom elitsporten gått under”, skriver bolaget bland annat. 

Vädjade till ministern

I ett försök att lösa problemet vände sig Valve till inrikesminister Mikael Damberg för att ändå försöka klassa The International som just ett elitevenemang, något som nekades.

“Eftersom att inrikesministern inte har erkänt The International – Dota 2 Championships som ett elitevenemang inom idrott, så kommer försök att skaffa ett visum för inresa till Sverige för TI10 (turneringen reds.anm.) att nekas”, skriver man i pressmeddelandet. 

Nu letar arrangörerna istället efter alternativ för att ändå kunna genomföra tävlingen i år, men har valt att undersöka möjligheterna i andra Europeiska länder. 

Läs fler artiklar
LÄS MER